Konečně rozumné slovo: auto není zlo, ale svoboda

Z nepochopitelných důvodů automobilky svorně naskočily na vlnu ekologického boje proti automobilům a dokola oznamují, kolik elektromobilů uvedou v následujících X letech a dokonce se zapojují do projektů, které mají za cíl nahradit ve městech auta veřejnou dopravou. Šérka Citroënu Linda Jackson si ale vzpomněla na samou podstatu automobilismu – a tou je svoboda.

 

V rámci oslav 100. výročí vyvinul Citroën dva koncepční vozy, včetně malého elektrického stroje Ami One pro krátké cesty městem. Britský server Autocar při té příležitosti citoval šéfku značky Lindu Jackson, která sympaticky neopomněla při prezentaci elektrické a autonomní budoucnosti svého oboru zdůraznit i fakt, že auta nejsou zlo, ale svoboda.
Automobilky čelí v poslední době celé řadě omezení především v podobě dramaticky se zpřísňujících emisních limitů. Objevují se také města, která zakazují nebo plánují zakázat vjezd některým typům automobilů, hlavně dieselovým. Jiná města jako Praha se zase snaží řidičům co nejvíc zkomplikovat život systémem modrých zón.

Čtěte také: Pozor na silnicích – Evropa má podél silnic více kamer, než zbytek světa dohromady

„Myslím, že řada lidí mají dnes špatný pohled na automobilový průmysl, a to z mnoha různých důvodů,“ řekla v této souvislosti Linda Jackson. „Je módní kopat do aut a říkat, že bude nemožné pohybovat se po městech jinak než veřejnou dopravou. Všechny tyto věcijsou opravdu negativní. Chceme proto říct – vydržte chvíli, ukáže se, že lidé chtějí svobodu a mobilitu.“

Čtěte také: Nová technologie snižuje zvýšit výkon motorů a zároveň snížit emise až o 12 %

Jackson dále řekla, že koncept vozu Ami One byl vyvinut také proto, aby dokázal, že auto má své místo ve městech budoucnosti. „Jako výrobci musíme navrhnout modely, které jsou šetrné k životnímu prostředí a posunují vpřed bezpečnost,“ řekla. „Musíme respektovat všechna pravidla, ale jde o tože osobní mobilita může být zábavná. Můžeme navrhnout ekologicky šetrná auta, ale vyhnat všechna auta z měst není řešení.“