Poprvé ve střední a východní Evropě: Volkswagen ID.3 je v Praze

Jen pár dní po zahájení sériové výroby v německém Cvikově (kde se mimochodem dříve vyráběly Trabanty) se v Praze představuje čistě elektrický Volkswagen ID.3. Na veletrhu e-Salon v Letňanech je k vidění vůbec poprvé v některé ze zemí střední a východní Evropy.

 

Volkswagen se rozhodl vzít na sebe zodpovědnost za záchranu planety a spočítal, že všechny jeho koncernové vozy dohromady mají na svědomí celé 1 procento emisí CO2 na světě. Do roku 2028 proto chce uvést na trh 70 elektrifikovaných modelů. Startuje elektromobilem velkosti Golfu, nazvaným ID.3. První model na základě platformy MEB pro elektromobily slibuje dojezd 330 až 550 km na jedno nabití (podle metodiky WLTP). Volkswagen bude poskytovat záruku na akumulátory modelu ID.3 po dobu 8 let, resp. do ujetí 160 000 kilometrů.
Cenovka základní verze by měla začínat pod 800 tisíci korunami. Volkswagen ale zatím registruje předobjednávky na verzi zvanou 1st Edition, která dostane větší baterii s větším dojezdem než základní verze. Přesná cena ještě nebyla oznámena, ale měla by být pod milionem korun. Zákazníci k autu dostanou také kartu WeCharge, která jim umožní nabíjet rok zdarma. V programu jsou V Česku v tuto chvíli zapojeny ČEZ, PRE a Ionity. Původní kvóta 25 vozů určených pro Českou republiku byla rychle vyčerpána, ale importérovi se ji podařilo navýšit na dvojnásobek. Padesátku aut si rozebere zhruba 35 zákazníků, takže nepůjde o jeden velký fleetový obchod, ale kromě několika firem budou mezi prvními uživateli i privátní zákazníci. Svoje auto ale fyzicky dostanou zhruba v květnu příštího roku.
Martin Šidlák