Nové Mondeo bude příští rok. S listovým perem na zadní nápravě?

Ford chystá na rok 2021 premiéru nové generace svého modelu Mondeo. I když se nedávno mluvilo o tom, že klasický sedan a kombi možná úplně skončí a nahradí ho crossover, nová generace nakonec dostala zelenou.

 

Podle britského serveru Autocar se na evropské webové stránce automobilky určené dealerům objevily zřejmě omylem informace o speciálních nástrojích, které budou dealeři potřebovat pro nový model. Konkrétně se tam hovoří o nástroji pro montáž zadní nápravy pro „Mondeo CD542 modelový rok 2022“.

Čtěte také: Česko je v přípravě na elektromobilitu páté nejhorší v Evropě

Kód modelu CD542 byl původně vyhrazen pro severoamerický model Fusion, což je tamní verze Mondea. Nový dokument ale podle Autocaru ukazuje, Mondeo bude žít dál i v Evropě. Ještě zajímavější je prý ale nástroj pro demontáž zadní listové pružiny. Žádný evropský model Fordu v současné době takové řešení nepoužívá, i u Mondea bylo zatím v každé generaci použito řešení s vinutými pružinami. Nejde ale o žádné laciné řešení, jak by se mohlo zdát. Řešení s příčným listovým perem vyrobeným z kompozitu využívá třeba Volvo XC90. Naopak by ušetřilo místo v zavazadlovém prostoru pro případné uložení baterií. Současný model Mondeo hybrid právě kvůli bateriím přišel o citelnou část kufru. Autocaru se jako nejpravděpodobnější jeví řešení použité v modelu Kuga PHEV, tedy plug-in hybrid kombinující 2,5litrový benzinový motor s elektromotorem o celkovém výkonu 222 koní.
Zatím není jasné, jak přece bude nové Mondeo vypadat. Spekulovalo se o tom, že půjde o crossover, podle interních informací Autocaru se ale Ford nejspíš dál bude držet současných karosářských variant liftback a kombi.

Čtěte také: Čas tradičních výrobců aut skončil, hrozí šéf VW