Seat vyrábí plicní ventilátory, používá přitom motorky ze stěračů

Ve Španělsku se do boje s koronavirem zapojila i automobilka Seat. Během pouhého týdne v Martorellu otestovali a začali vyrábět plicní ventilátor OxyGEN. Pomohli si z vlastních skladových zásob, klíčovou součástkou se staly motorky z okenních stěračů.

 

Od začátku krize způsobené nemocí COVID-19 bylo v SEATu zahájeno několik iniciativ v boji proti šíření viru. Konkrétně se jedná o výrobu materiálu a zařízení, které jsou vysoce žádané nemocnicemi, jako jsou plicní ventilátory. Tým inženýrů vyvinul postupně celkem 13 prototypů.

Čtěte také: Kia znovu zahajuje výrobu, Škoda naopak prodlužuje odstávku

 

 

Klíčovou součástkou se nakonec staly motorky z okenních stěračů. Každý ventilátor má ale více než 80 dalších elektronických a mechanických součástí a podrobuje se důkladné kontrole kvality se sterilizací ultrafialovým světlem. Na lince, kde se ještě nedávno montovaly součástky pro model Seat Leon, tak dnes 150 zaměstnanců vyrábí plicní ventilátory.
„Přizpůsobit výrobní linku, na které se původně vyráběly pomocné rámy přední nápravy, na výrobu ventilátorů byl zdlouhavý a náročný proces, ale podařilo se nám to v rekordním čase jediného týdne,“ uvedl Sergio Arreciado z automobilky Seat.