Kia znovu zahajuje výrobu, Škoda naopak prodlužuje odstávku

Jako jedna z prvních, už příští týden v pondělí 6. dubna, chystá obnovit provoz ve svém závodě v Žilině automobilka Kia. Škoda Auto naopak prodloužila odstávku až do 20. dubna.

 

Obavy z koronaviru zastavily výrobu v automobilkách napříč Evropou. Korejská Kia zavřela továrnu v Žilině 23. března. Ovšem už v pondělí 6. dubna se výroba znovu spustí. Vyrábí se zde modely Ceed a Sorento. Montáž by nejprve měla běžet na tři směny, po 12. dubnu poté na dvě směny.

Čtěte také: Trh s ojetými vozy se musí zásadně změnit

 

 

Kdy otevřou ostatní automobilky, zatím není úplně jasné. Škoda zastavila výrobu 18. března, oficiálně do 5. dubna. Zaměstnanci byli do 29. března doma za 70 procent průměrného výdělku, od 30. března za 75 procent. Původní termín před koncem března prodlužila do 15. dubna, poté ještě jednou až do 20. dubna. Vyjednávání s odbory ale zjevně nebylo jednoduché, protože předseda Odborů KOVO Jaroslav Povšík v informaci svým kolegům už koncem března napsal: „Zaměstnavatel neustále chce (jednotliví vedoucí) dostat co nejvíce lidí do práce, nicméně po schválení dohody panem Maierem a mnou vám posílám konečný stav. V příštím týdnu pravděpodobně ve středu se bude rozhodovat jak dál. Vycházejte zejména ze slov  – nejdříve 14. 4. 2020 od 6 hod.“

Čtěte také: Peugeot doporučuje firmám: Držte se plánu obnovy, jinak přijde další krize

 

 

Stejně jako Kia by 6. dubna chtěla obnovit i značka Hyundai v Nošovicích, kolínská TPCA naopak až v půlce dubna. Skupina PSA zavřela už 16. března všechny své evropské továrny, zahájení provozu budou předcházet jednání s odbory, k 1. dubnu nebylo známo, kdy se provoz výrobních závodů obnoví.

Martin Šidlák