Cena povinného ručení u pojišťoven se velmi liší, jak vybrat to nejlevnější?

Určitě znáte ten nepříjemný moment, kdy vám přijde předpis povinného ručení na příští rok, který vám zaslala vaše pojišťovna. Obvykle v něm najdeme vyšší částku, než jakou jsme platili za uplynulé období. To ale nemusíte v žádném případě akceptovat. Pojišťovny hřeší na to, že řada motoristů se o ceny povinného ručení ještě stále tolik nezajímá, ale to se postupně mění. Zejména s příchodem srovnávačů pojištění, které již působí na trhu poměrně dlouhou dobu. Ty vám pomohou najít tu nejlevnější pojistku na vaše auto a výrazně tak ušetřit. V našem článku se podíváme, jak na to.

Důležité je porovnat ceny

Pokud se vám případně nelíbí částka, kterou jste obdrželi na předpisu povinného ručení na následující období, potom nejlepší co můžete udělat, je srovnat nabídku s ostatními pojišťovnami. To dnes zvládnete velice jednoduše z pohodlí domova, protože máme již zmiňované srovnávače pojištění. Někdy se takové portály označují také jako kalkulačka pojištění, protože nám dokáže vše velmi dobře spočítat. Nejdůležitější údaje, které se zadávají do takových kalkulaček, jsou zejména:

  • Výše bonusu
  • Věk

Tyto parametry do značné míry výrazně ovlivňují výslednou cenu pojistky. U výše bonusů za bezeškodní průběh je to asi jasné, v případě věku pak existují určité rizikové skupiny řidičů, kterým v průměru pojišťovny účtují pojistku vyšší. Také zde se však můžete určitým způsobem bránit, pokud si vyberete vhodnou nabídku.

Zajímejte se o aktuální akce

Pokud navážeme na předchozí řádky, zaměřme se tedy na věk řidiče. Starší řidiči zpravidla mají již vyježděný bonus, pokud tedy měli bezeškodní průběh, a tak je cena za pojistku pro ně mnohem příjemnější. Hůře jsou na tom řidiči mladší, kteří ač klidně mohou patřit mezi zodpovědné řidiče, automaticky spadnou do škatulky rizikové skupiny, přičemž platí pojistku vyšší. Tuto určitou nespravedlnost můžeme kompenzovat vyhledáváním speciálních akcí pojišťoven.

Některé pojišťovny se mohou v rámci speciální akce zaměřovat třeba právě na lepší cenu pro mladší řidiče, a tak se snažit získat nové klienty. Dále někde pojišťovny nabízejí akce, kdy můžete získat levnější povinné ručení, pokud máte nižší roční nájezd. Pokud najedete například pouze do 10 000 kilometrů ročně, jste pro pojišťovnu mnohem méně rizikovým řidičem, než někdo, kdo najede desetkrát tolik, tudíž je častěji na silnici a zvyšuje se pravděpodobnost nehody.

Vše vyřídíte jednoduše online

Velkou výhodou srovnávačů pojištění je také skutečnost, že přímo z těchto portálů se můžete dostat na elektronické sjednání pojištění u konkrétní pojišťovny. Nemusíte tak vůbec nikam chodit a sjednáte si pojistku přes internet. Také zde se skrývají určité výhody, protože online sjednání je automaticky:

  • Levnější
  • Rychlejší

Vše vyřídíte velice rychle a jednoduše, a přitom vám může pojišťovna nabídnout také lepší cenu, protože elektronická forma sjednání pojistky je pro ni mnohem levnější. To jediné, co bylo dosud potřeba vyřešit papírovou formou, tak bylo poslání zelené karty na vaši adresu. Aktuálně se však už i toto mění, protože nově budou moci zasílat pojišťovny rovněž zelenou kartu elektronicky, a to na běžném bílém podkladu k vytištění. Zelená barva karty už tak nebude vyžadována.

Chraňte se před piráty

Stále častěji se dnes můžete potkat na silnicích s takzvanými piráty, kteří vás nemusí přímo nabourat, ale výrazně vás omezují či ohrožují, například nebezpečným předjížděním a podobně. Od toho si dnes řada řidičů pořizuje autokamery. Kamery do auta jsou ideální k ochraně vás a vaší posádky. Mohou totiž zaznamenat důležitý důkazní materiál, v případě kdy se dostanete na cestě do potíží, a prokáží třeba vašim nevinu.