Volkswagen Passat pomalu končí, v Česku je posledních pár kusů

auto, stříbrné, sedan, Volkswagen Passat

Po sedmi letech končí výroba Volkswagenu Passat ve variantě sedan. Na některých trzích už ho nekoupíte vůbec, v Česku je momentálně posledních pár skladových vozů.

Volkswagen Passat osmé generace se prodává od roku 2014, nová generace má přijít v roce 2023 a vyrábět by se měla společně s českou Škodou Superb. Má mít už ovšem pouze variantu kombi. Sedan mají v nabídce Volkswagenu zastoupit jiné modely, konkrétně Arteon nebo elektrické model ID.3 či ID.4.

Stále běží výroba kombíku osmé generace, která by měla pokračovat až do uvedení generace deváté. Sedan se měl vyrábět do července 2022, výroba se ale začala omezovat už nyní. Třeba zákazníci ve Velké Británii si ho nekoupí už vůbec. Výrobní kvóty vyčerpal i český importér.

servis, auto
Čtete také

Německý důchodce nemusí být ideál aneb Na co si dát pozor při koupi ojetiny

Zatímco prodeje nových aut klesají, o vozy z bazaru je stále větší zájem. Na co si dát pozor při koupi ojetiny? Základem…

Ve chvíli psaní tohoto článku tak byly pro zákazníky k dispozici pouze čtyři skladové a dva předváděcí vozy. Vlastní konfiguraci podle svého přání už si český zákazník navolit nemůže. Podle mluvčího českého zastoupení VW Davida Valenty ale do půlky roku ještě další auta přijdou na základě objednávek jednotlivých dealerů. Půjde ale opět o skladové vozy a budou jich spíš desítky než stovky kusů.

Končí tak symbol jedné éry, kdy byl Volkswagen Passat měřítkem pro všechny limuzíny střední třídy a synonymem pro manažerský vůz. Představen byl v roce 1973 a první karoserii navrhl Giorgio Giugiaro. Dlouho kraloval prodejům své třídy nejen v Německu. Jen první generace se prodalo 2,5 milionů kusů. Postupem času však přibývalo konkurentů a na popularitě nabyla spíš verze kombi, které se nakonec prodávalo víc než sedanu. Jen v České republice připadalo na kombi zhruba 85 % prodejů, na sedan jen 15 %.

Martin Šidlák, psáno pro IDNES.CZ