Dotace na elektromobily se odkládají. Proti je Evropská komise

nabíjecí stanice, elektromobil

Chystaný plán podpory elektromobility v Česku je náhle odložen. Vláda měla na dotace připravenou skoro miliardu. Evropská komise ale měla „silné výhrady“.

Stát chystal dotační program Elektromobilita pro podnikatele z Národního plánu obnovy ve výši 940 milionů korun, a to pro firmy a živnostníky. Výše dotace se měla vypočítat z rozdílu mezi cenou ekologické varianty pohonu a té se spalovacím motorem. Rozdíl měl být i v návaznosti na velikost firmy. Živnostníci a střední a malé podniky do padesáti zaměstnanců mohly dostat 60 procent z rozdílu, ty s více než 250 zaměstnanci pak 40 procent.

Dotační program měl být spuštěn už na začátku března. Koupit se za ně mělo odhadem 4550 nových elektroaut či nákladních elektrokol. Nyní je ale vše jinak. „Situace podpory elektromobility v České republice se změnila,“ řekl nám Marek Vošahlík z tiskového oddělení ministerstva průmyslu a obchodu. „Evropská komise má v rámci schvalování Operačního programu Technologie a aplikace pro konkurenceschopnost (OP TAK) silné výhrady k možnosti a rozsahu podpory čisté mobility pro podnikatelský sektor. Vzhledem k tomu, že podpora elektromobility z Národního plánu obnovy byla k podpoře z OP TAK plánována jako komplementární, mění tyto výhrady Komise celkovou koncepci za Českou republiku. Změnu koncepce a další podporu elektromobility tak musíme dále řešit.“

Martin Šidlák