Po nehodě mu jezdila auta kolem hlavy, pomohl hasič mimo službu

hasič, cena, gentleman silnic

Fatální následky mohla mít nehoda z února letošního roku ve Zlíně. Osobní automobil narazil do sloupu a přeletěl přes všechny jízdní pruhy. Řidič vystoupil, následně se ale zhroutil na zem. Všechna auto ho objížděla, nikdo nezastavil. Pomohl až Miroslav Sýkora, profesionální hasič, který jel kolem a byl v tu dobu mimo službu.

Bez váhání na místě, kde se stala nehoda, zastavil a postaral se o zraněného muže. Ihned zavolal záchrannou službu a poskytl muži první pomoc. Za tento čin byl oceněn titulem Gentleman silnic.

Bylo pondělí okolo šesté hodiny ranní. Miroslav Sýkora, hasič z centrální stanice Zlín, nebyl tou dobou ve službě, do práce teprve jel. V dálce zahlédl stojící vozidlo, u kterého někdo ležel. Nejprve si myslel, že daná osoba něco kontroluje nebo opravuje. I tak se ale rozhodl pro jistotu zastavit. „Jsem prostě takový. Zastavuji u každého průšvihu, i když se třeba o žádný průšvih nejedná,” vysvětluje.

Celá situace mu hned připadala podezřelá. Když se rozhlédl, všiml si nabouraného sloupu elektrického vedení. V tu chvíli mu bylo jasné, že situace je mnohem vážnější, než se na první pohled zdálo.

Šok zvládal ze všeho nejhůř

Naštěstí je díky svému povolání na takovéto krizové situace zvyklý. Nejdříve nabourané vozidlo zajistil, zatáhl ruční brzdu a vytáhnul klíčky ze zapalování. Následně začal zjišťovat, v jakém stavu je řidič ležící na vozovce. Muž byl sice při vědomí, ale ve velikém šoku, zmatený a pomlácený. Pan Sýkora okamžitě zavolal záchrannou službu a snažil se od zraněného získat co nejvíce informací, například jestli byl v autě sám, zda se s něčím léčí nebo kam měl namířeno. Ukázalo se, že cestoval za kolegyní, se kterou poté měli společně pokračovat do práce.

Pán byl zraněný, šok ale zvládal ze všeho nejhůř. Až do příjezdu lékařské pomoci ho Miroslav Sýkora udržoval při vědomí a snažil se ho uklidnit. Postupně začali u nehody zastavovat i další řidiči. „U této nehody zpočátku nikdo nezastavil, protože to vypadalo, že ležící pán na vozidle něco opravuje. Jakmile ale ostatní řidiči uviděli, že je problém, nebáli se k pomoci přidat,“ říká Monika Kozumplíková, tisková mluvčí zlínské policie.

Volkswagen Transporter
Čtete také

Nový Volkswagen Transporter se odhaluje. Ale ještě si na něj počkáte

V roce 2024 bude na evropský trh uveden nástupce současných modelů Volkswagen Transporter 6.1 a Caravelle 6.1.

Zanedlouho na místo dorazili záchranáři, kteří zraněného řidiče převezli do krajské nemocnice. Dopravní policisté začali s vyšetřováním nehody. Tým hasičů se zase postaral o nabourané vozidlo a úklid vozovky. „Jako profesionální hasič denně vídám na cestách hodně zlé věci. Lidé si často neuvědomují, co všechno můžou způsobit. I proto je důležité, abychom na sebe brali ohled, a to nejen za volantem,“ dodává zachránce.

„Nebývá to často, abychom oceňovali profesionály, jako jsou hasiči, záchranáři či policisté. V případě pana Sýkory jde ale o jeho zásadní rozhodnutí zastavit v situaci, kdy to nikdo jiný neudělal a hlavně udělal to ve svém volném čase, mimo službu. Díky tomu neskončila nehoda katastrofou. Tím, že na tento příběh upozorníme, můžeme připomenout ostatním řidičům, že je potřeba pečlivě sledovat dění okolo silnice,” uvádí Ivana Buriánková, ředitelka projektu Gentleman silnic.

Zdroj: TZ Gentleman silnic