Euro 7 omezí diesely, limity budou i pro elektromobily

diesel, benzín, euro 7

EU zveřejnila návrh normy Euro 7, které zpřísňují pravidla pro benzínové a dieselové motory, než budou v roce 2035 fakticky zakázány. Zpřísnění se týká hlavně emisí dusíku u naftových motorů. Určité limity budou i pro elektromobily.

Evropská unie ve čtvrtek navrhla přísnější emisní pravidla pro poslední generaci spalovacích motorů. Emise oxidu dusného pro benzínové motory zůstanou stejné a budou moci vypouštět 60 miligramů na každý ujetý kilometr. Na tuto úroveň budou omezeny i vznětové motory. V tomto případě jde o zpřísnění proti současným 80 miligramům podle pravidel Euro 6.

„Silniční doprava je největším zdrojem znečištění ovzduší ve městech,“ uvedla EU ve svém prohlášení. Dodala, že nové předpisy povedou k tomu, že do roku 2035 bude vypouštěno o třetinu méně oxidů dusíku, než umožňují stávající pravidla. „Nové normy Euro 7 zajistí čistší vozidla na našich silnicích a zlepší kvalitu ovzduší. Tím ochrání zdraví našich občanů a životní prostředí.“

Limity i pro elektromobily

Navrhovaná pravidla rovněž stanoví limity pro emise pevných částic z brzd a pneumatik, které se budou vztahovat i na elektrická vozidla. Studie ukázaly, že opotřebení brzd je jedním z největších zdrojů emisí ze silničního provozu mimo výfukové plyny.

Přijetí pravidel ještě vyžaduje souhlas členských států a Evropského parlamentu. Bylo několikrát odloženo kvůli sporům o jejich obsah. Vedoucí představitelé automobilového průmyslu, včetně Carlose Tavarese, generálního ředitele společnosti Stellantis, tvrdili, že nejnovější kroky představují pro automobilový průmysl zbytečnou zátěž a zpomalí přechod odvětví na elektrifikaci.

Automobilky proti novému návrhu protestují. Jejich hlavním argumentem je, že zvýšené náklady na vývoj a výrobu motorů vyhovujících normě nejsou adekvátní přínosu pro životní prostředí. Paradoxně zpomalí přechod k elektromobilitě, protože odčerpají spoustu finančních prostředků.

Cupra Raval, elektromobil
Čtete také

Cupra Raval bude prvním elektromobilem ze Španělska

Značka CUPRA oznámila jméno svého nového malého elektromobilu. Cupra Raval ponese pojmenování po jedné čtvrti Barcelony. Do výroby by se…

Například společnost Ford Motor uvedla, že navrhované nařízení „má potenciál podkopat velký pokrok, kterého Evropa dosáhla v přechodu na elektromobilitu“. „Neměli bychom přesměrovávat zdroje na včerejší technologie a místo toho investovat do bezemisních vozidel,“ uvedl Ford v prohlášení.

Evropské sdružení evropských výrobců automobilů ACEA uvedlo, že přínos návrhu Euro 7 pro životní prostředí je „velmi omezený“ ve srovnání se zvýšenými náklady na vozidla.
Navrhované termíny zavedení v červenci 2025 pro osobní automobily a v červenci 2027 pro těžké nákladní automobily označila za „nerealistické vzhledem k obrovskému počtu modelů a variant vozidel, které je třeba do té doby vyvinout, zkonstruovat, otestovat a homologovat“.

Martin Šidlák