Dálková světla pomáhají, ale někdy i zhoršují viditelnost

dálková světla, auta

Nesprávně použitá dálková světla nebo zbytečně zapnuté mlhovky. Kolikrát jste se s tím už na silnici setkali? Hodí se proto připomenout základní pravidla.

Dálková světla mohou ostatní řidiče i další účastníky silničního provozu mnohdy oslňovat, stávají se tak nepříjemnými a nebezpečnými. Když je opravdu hustá mlha nebo sněžení, dálkové svícení může být i v noci spíš na škodu – silné světlo se totiž od této bílé tmy spíše odráží, a tak zhoršuje viditelnost i vám samotným.

„Dálková světla nesmí být použita samozřejmě ve dne a pak také v případě, že je vozovka dostatečně a souvisle osvětlená, tedy například v obci. Dálkovými světly byste určitě neměli svítit nikdy, když hrozí, že oslníte protijedoucí vůz, řidiče před vámi, ale třeba také chodce, cyklisty, anebo také vlak, připomíná produktový manažer českého zastoupení automobilky Toyota Václav Zikmund. Právě Toyota publikovala krátké shrnutí základních pravidel týkajících se dálkových světel.

BMW, head-up displej
Čtete také

BMW chystá head-up displej přes celou šířku čelního skla

Přes celou šířku čelního skla a pro všechny cestující. Nezvykle velký head-up displej vyvíjí BMW. Do sériové výroby ho plánuje dát…

Pozor také na mlhovky

Svítíte-li dálkovými světly, měli byste být ostražití vždy, když se blížíte k zatáčce, do které nevidíte, případně k horizontu. Ve chvíli, kdy se tam objeví auto, dálková světla ihned zhasněte. V České republice platí povinnost rozsvítit světla v autě po celý den a po celý rok. Nařízení vychází z toho, že osvětlený vůz je na silnici vždycky lépe vidět.

Řidiči v této souvislosti také často chybují při používání mlhových světel, která se zbytečně nadužívají. Měla by se zapínat v situaci, kdy je viditelnost jen několik metrů. Tehdy opravdu pomohou spatřit vůz před sebou výrazně snadněji. Ovšem jakmile se mlha rozpustí, nebo silné sněžení trochu ustane, mlhovky ihned vypněte. Dokáží totiž oslnit dokonce víc než dálková světla.

Zdroj: Toyota