Češi Volkswagen Passat sedan nemají, ale Rusové ano

Volkswagen Passat, Rusko, Čína

Dodávku prvních 50 sedanů Volkswagen Passat na ruský trh oznámil tamní prodejce Avilon AG. V Evropě se takový vůz nevyrábí, pokračuje jen ve variantě kombi. Jak to, že ho v Rusku mají? Odpověď je jednoduchá – jde o dovoz z Číny.

Model je nabízen ve výbavě Luxury za cenu 3 miliony 750 tisíc rublů. Převod na české koruny není momentálně tak úplně vypovídající, ale bylo by to zhruba 1,2 milionu. Pod kapotou se nachází benzínový motor 2.0 TSI o výkonu 186 k, který je spojen se sedmistupňovým automatem DSG.

Alexej Starikov, zástupce generálního ředitele prodeje nových vozidel společnosti AVILON AG, řekl listu Rossijskaja gazeta, že první várka vozů Volkswagen Passat čítá 50 vozů. Výbava zahrnuje vyhřívaná přední sedadla, parkovací asistent Park Assist Vision, panoramatickou kameru, bezdrátové nabíjení, automatické přepínání dálkových a potkávacích světel, hlasové ovládání, adaptivní tempomat či ventilaci předních sedadel.

Volkswagen oznámil ukončení výroby modelu Passat pro Rusko v únoru letošního roku. Sedan byl k dispozici s motory 1.4 TSI a 2.0 TSI o výkonu 150 a 190 koní, kombinováné se sedmistupňovou dvouspojkovou převodovkou DSG. Model se prodával za cenu 2 miliony 733 tisíc rublů. Nyní se tak na ruský trh vrací oklikou přes Čínu. Stejnou cestou se do Ruska dováží i další model s logem VW ve znaku, a to crossover Volkswagen Talagon. Cena se pohybuje od 5,1 milionu rublů.

Čína „funguje“ na ruském automobilovém trhu i jinak. Nedávno začal třeba prodej crossoveru Moskvič 3 s 1,5 litrovým benzínovým motorem o výkonu 150 koní. Vyrábí se v bývalé továrně Renaultu, kterou Rusko „znárodnilo“. Nejde ale o vůz vyvinutý v Rusku, ale o kopii čínského modelu JAC JS4.

Martin Šidlák, psáno pro Autosalon.tv