Benzín nejspíš zdraží, cena nafty bude nižší

čerpací stanice, benzín, nafta, stojan

Cena benzínu zřejmě bude opět vyšší než cena nafty. Naznačují to plošné ceny paliv pro firemní zákazníky.

Od loňského března ruská invaze na Ukrajinu vyhnala ceny pohonných hmot do extrémních výšin. Cena nafty je netypicky až o několik korun dražší než benzínu. Během září se cena jednoho litru obou paliv lišila dokonce téměř o 6 korun. V současnosti se cenové nůžky mezi benzínem a naftou opět zavírají. A nafta by mohla být levnější než benzín. Naznačila to tisková zpráva nákupní aliance Axigon.

Takzvané plošné ceny pohonných hmot vyhlašované zpravidla na týdenní bázi pro firemní zákazníky obvykle pružně reagují na aktuální vývoj na trzích. Tím naznačují, kam se v nejbližší době vydají běžné totemové ceny. Ty mají zpravidla určitou setrvačnost, tvrdí Axigon.

„Rozdíl plošné ceny u nafty a benzínu se pro držitele námi poskytovaných tankovacích karet od začátku roku rychle snižuje. Ještě v prvním týdnu to byla celá jedna koruna, v minulém týdnu už rozdíl činil pouhých 35 haléřů za litr paliva. Aktuálně se pak situace zcela otočila a Natural 95 je již dražší než nafta.“ Říká to Damir Duraković, generální ředitel nákupní aliance Axigon.

Audi A8 L, hrad, EU
Čtete také

10 pancéřovaných vozů Audi A8 L Security

Osmiválec s více než pěti sty koňmi, ale i ochrana proti balistickému útoku. Desítka speciálních pancéřovaných limuzín Audi A8 L Security vozila evropské…

Vyšší cena nafty je v zimě obvyklá

V průměru je nafta na českých čerpačkách prozatím nadále dražší než benzín. Plošná cena Naturalu 95 ale v týdnu od 24. 1. do 30. 1. jednorázově vzrostla o 1,10 Kč/l. „Litr nafty je tak s naší tankovací kartou nyní již o 50 haléřů levnější než litr benzínu. Tento trend by se v následujících týdnech měl promítnout rovněž do standardních cen paliv pro koncové zákazníky,“ předpokládá Damir Duraković.

Obecně je vyšší cena nafty během zimních měsíců poměrně obvyklá. Historicky byl v některých letech litr nafty až o dvě koruny dražší. Příčinou bývá zvýšená poptávka po topných olejích, protože topný olej je svým složením totéž co motorová nafta a v mnohých zemích je stále hojně rozšířeným zdrojem tepla.

Zdroj: Axigon