Subaru BRZ se vrací. Zájemců je už předem víc než aut

Subaru BRZ

Ve druhé generaci se na český trh vrací sportovní model Subaru BRZ. Bohužel jen na půl roku, pak už nebude prodej možný kvůli novým směrnicím EU. Zájemců je už nyní registrováno 170 a není jisté, jestli se na všechny dostane. I tak bohužel vypadá úspěch.

Subaru BRZ je ryzí sportovní vůz s motorem vpředu a pohonem zadních kol, poháněný plochým motorem Subaru Boxer. Co možná nejnižší uložení motoru Boxer maximalizuje jeho přirozené přednosti v podobě nízkého těžiště, malé hmotnosti a kompaktních rozměrů. Předchozí generace modelu BRZ byla jedním z vozů s nejníže umístěným těžištěm na světě, a právě tato vlastnost měla mimořádný vliv na jeho vynikající jízdní vlastnosti.

Dacia Duster
Čtete také

Nová Dacia Duster odtajněna: Diesel chybí, LPG pokračuje, navíc bude hybrid

Nová generace modelu Dacia Duster je odtajněna. Kromě nového hybridu nabídne pohon 4×4 s větší světlou výškou 217mm a lepším nájezdovým úhlem,…

Subaru BRZ: 234 koní pod kapotou

Nové Subaru BRZ má nový 2,4litrový plochý motor typu Boxer. Zvětšením zdvihového objemu, zvýšenou účinností sání i výfuku, stejně jako snížením tření přináší tento motor o 15 % vyšší točivý moment (250 Nm) než jeho předchůdce. Díky plynulému nárůstu otáček a rychlým reakcím na sešlápnutí plynového pedálu poskytuje motor intenzivnější akceleraci a jednoznačně vnímaný vyšší výkon 234 koní.

Zájem o auto je enormní. Už před oficiálním zahájením prodeje hlásí dealeři přes 170 zájemců. Český importér se snaží zadat to výroby co nejvíc vozů, rád by až 200. „Aktuálně však pracujeme spíše s reálnějšími pesimističtějšími odhady dodávek, které jsou na polovině tohoto počtu,“ přiznává šéf zastoupení Zdeněk Zikmund. Bohužel kvůli novým předpisům EU se auto může prodávat jen zhruba do poloviny letošního roku. Trh tak přijde o mimořádný vůz.

Martin Šidlák