Každé páté ojeté auto se prodává mladší, než reálně je

staré auto, veterán, ojeté auto

Nejen stáčení tachometrů, ale i podvody se skutečným stářím auta. Společnost Cebia tvrdí, že každé páté ojeté auto (19,2 %) má ve skutečnost jiné stáří, než tvrdí prodávající.

Vyplynulo to z analýzy inzerce 10 500 náhodně vybraných aut, kterou provedla společnost Cebia. Rok výroby je přitom jedním z klíčových kritérií, podle nichž lidé vybírají ojeté auto.

Drtivá většina těchto aut je uměle omlazena o jeden kalendářní rok. Najdou se však i taková auta, u nichž rozdíl mezi uvedeným rokem a skutečným rokem výroby činí více let. Největší rozdíl, který jsme kdy objevili, činil šest let,“ říká Martin Pajer, ředitel společnosti Cebia.

Triky pro omlazení auta

Omlazení vozidla spočívá v tom, že se v inzerci uvádí datum uvedení vozidla do provozu, nikoli rok výroby. Rok výroby přitom nelze vyčíst ani z velkého technického průkazu. Ten má navíc skončit a kupující kvůli tomu přijdou například o informaci o zemi dovozu. „Řada prodejců nemusí skutečný rok výroby ani znát. Nemusí se jednat o cílený podvod, ale důsledky jsou pro kupujícího stejné. Koupí si starší vůz za vyšší cenu, než je jeho hodnota. Je ale třeba také říci, že nemálo prodejců skutečný rok výroby zná. Ale zákazníkovi prezentuje jen rok uvedení do provozu, aby auto omladili a rychleji a za více peněz ho prodali,“ upozorňuje Martin Pajer.

test peugeot 208
Čtete také

Test Peugeot 208 facelift: První jízda s hybridem i elektromobilem!

Test Peugeot 208 facelift: Nový světelný podpis, dva nové benzínové mild-hybridní a jeden elektrický motor se slibovaným dojezdem 400 kilometrů nebo více zásuvek USB-C – to je ve zkratce faceliftovaný Peugeot 208, se kterým jsme se poprvé projeli na českých silnicích.

Rok výroby se od roku uvedení do provozu liší nejčastěji u aut, která byla vyrobena od září do prosince a registrována začátkem následujícího roku. I když se jedná o zhruba šest měsíců, auto je kalendářně starší a jeho hodnota nižší. U mladších ojetých aut činí rozdíl v průměru 30 000 Kč. U luxusních vozů samozřejmě více. V případě, že auto sloužilo jako vystavovaný vůz, bývá rozdíl mezi oběma roky dva i více let.

Zdroj: Cebia

Ilustrační foto: Pixabay