Roční a zánovní vozy: Poptávka roste

roční vozy, Auto Palace

Roční a zánovní vozy jsou mezi ojetými vozy stále populárnější. Jsou totiž náhradou za úplně nová auta, kterých loni panoval na trhu nedostatek. Zákazníci od nich také očekávají nižší cenu.

Tyto trendy na trhu s ojetinami jsou již delší dobu vyvolané omezenou nabídkou nových vozů, zejména v určitých specifikacích výbavy. Zájemci o nákup vozu tak stále častěji přesměrovávají svůj zájem ze segmentu nových vozů do alternativní oblasti nabídky zajímavých zánovních vozů. Nejvíce ve stáří do jednoho roku. Tvrdí to zpráva prodejce několika značek, společnosti Auto Palace. Výrazně však v poptávce ojetých vozů přibývá také těch, pro které je prioritou nižší pořizovací cena. Pro uspokojení těchto požadavků zákazníků je pak rozhodující aktuální velikost jeho skladových zásob.

„V minulém roce se nám podařilo prodat více než 2000 ojetých vozů výhradně z našich vlastních zdrojů. Jsou jimi předváděcí vozy, automobily z naší autopůjčovny a také vozy, vykoupené od našich autorizovaných servisů v síti. Více než polovina z uvedeného celkového počtu byly vozy se stářím do jednoho roku. Stabilně máme takových vozů nyní na skladě okolo dvou stovek,“ potvrzuje současný trend na automobilovém trhu Vilém Matyáš, ředitel divize Ojetých vozů významné dealerské skupiny AutoPalace.

„Vedle vzrůstající poptávky po zánovních vozech se stářím do jednoho roku evidujeme také zvýšení zájmu o ojeté vozy s cenovkou do 400 tisíc korun. I v této nižší cenové relaci se nám daří uspokojit poptávku. A to zejména díky výkupu vozů z protiúčtu. Popřípadě dlouhodobě servisovaných vozů v naší pobočkové síti, u kterých tak známe jejich servisní historii. Průběžně máme okolo pěti set takových vozů v nabídce,“ doplňuje aktuální stav v prodeji ojetin Vilém Matyáš.

Zdroj: Auto Palace