Nový Mercedes E kombi oficiálně:

Mercedes E kombi

Na podzim letošního roku se po sedanu začne prodávat i nový Mercedes E kombi. Nabídne 615 litrů zavazadlového prostoru, mild- a plug-in hybridní pohony a třeba vizualizaci hudby.

Ve srovnání se svým předchůdcem se šířka vozu Mercedes E kombi zvětšila o 28 milimetrů. To dává především cestujícím na zadních sedadlech ještě více prostoru. Prostor pro lokty v zadní části je zvětšen na 1519 milimetrů. Rozvor se zvýšil o 22 milimetrů na 2961 milimetrů. Výsledkem je, že ti, kteří sedí vzadu, mají více prostoru i pro kolena a nohy. Zavazadlový prostor lze zvětšit z 615 litrů až na 1830 litrů. U plug-in hybridního modelu je objem zavazadlového prostoru 460–1675 litrů. Třída E kombi má povolenou hmotnost brzděného přívěsu až 2100 kilogramů. Maximální přípustné svislé zatížení tažného zařízení je až 84 kilogramů. Díky tomu je možné pohodlně přepravovat např. i elektrokola.

Vzduchem odpružená zadní náprava ve standardu

Nové kombi Třídy E je standardně vybaveno podvozkem AGILITY CONTROL a jednokomorovým vzduchovým odpružením na zadní nápravě. Ten se vyznačuje kompaktním designem, udržuje jízdní komfort i při plném zatížení na palubě. Zajišťuje, že vozidlo zůstane vodorovné i při naloženém vozidle. Volitelně je k dispozici vzduchové odpružení AIRMATIC s plynule nastavitelnými tlumiči ADS+ na obou nápravách.

Spalovací motory jsou čtyřválcové a šestiválcové jednotky z aktuální rodiny modulárních motorů Mercedes-Benz FAME. Jak vznětové, tak zážehové motory jsou kromě systému přeplňování vybaveny také inteligentním systémem ISG (Integrated Starter-Generator). Ten kombinuje funkce startér-generátoru, resp. elektromotoru. Jedná se tedy o částečně hybridní systémy. Díky novému akumulátoru byl výkon elektromotoru zvýšen z 15 na 17 kW a podpůrný točivý moment na 205 N.m.

Hybridy a vizualizace hudby

Mercedes-Benz bude od uvedení nové Třídy E na trh nabízet i verze s externě nabíjitelným hybridním pohonem („plug-in hybrid“). Výkonu elektromotoru je 95 kW (129 k) a dojezd na výhradně elektrický pohon i více než 100 kilometrů (WLTP).

Očekávanou samozřejmostí je řada asistenčních systémů a technických novinek. Jednou z novinek je tzv. vizualizace hudby. Díky novému aktivnímu ambientnímu osvětlení s vizualizací zvuku mohou cestující vnímat hudební skladby také zrakem. Vizualizace probíhá prostřednictvím pruhu světla, který je součástí aktivního ambientního osvětlení.

Zdroj: Mercedes