88% českých firem má nebo chystá alternativy ke služebním autům

auta, kolona, arval

Alternativy ke služebním autům jako je carsharing, veřejná doprava nebo třeba elektrokola nabízí nebo plánuje nabídnout až 88% českých firem.

Alternativy ke služebním autům podle průzkumu leasingové společnosti Arval využívá 68 % zúčastněných českých firem, dalších 20 % je zavádí nebo to má v plánu. Motivace jsou různé, z průzkumu ale vyplynulo, že hlavní roli hraje image firmy a zvýšení její atraktivity pro zaměstnance.

Ranní cesta vlakem nebo autobusem do práce je v Česku každodenní realitou pro velkou část lidí. Veřejná doprava je tu podle dat evropského projektu Odysee-Mure z roku 2019 vůbec nejoblíbenější ze všech států Evropy. To se patrně promítlo i do každoročního průzkumu Arvalu, kde se prostředky hromadné dopravy umístily na prvním místě jako nejvyužívanější alternativa. Společnosti svým zaměstnancům cesty úplně financují anebo na ně alespoň přispívají.

Kola nabízí skoro třetina firem

V kurzu jsou ale i další možnosti. Celých 29 % českých firem, které alternativy zavedly nebo budou zavádět, pracovníkům zprostředkovává sdílení nebo pronájem kol. V módě jsou také finanční příspěvky na dopravu, časté je také sdílení aut. Například MONETA Money Bank využívá unikátní aplikaci umožňující zaměstnancům rezervaci vozidel pro pracovní, ale i soukromé účely.

„Aplikace je dost inteligentní na to, aby nám v rámci sdíleného provozu nabídla k dispozici pouze vozidla, která mají aktuálně nabitou baterii alespoň z 80 %. Nestane se tak, že by některý z našich kolegů potřeboval vyrazit na pracovní cestu, zarezervoval si auto, ale při odjezdu zjistil, že je vybité,“ vysvětluje provozní ředitel Monety Jiří Huml.

Spolujízda přes aplikaci

Mezi náhradními způsoby dopravy se objevuje i společné cestování v jednom autě. „Používáme aplikaci, ve které se pro služební cesty dají zarezervovat referenční vozidla. Současně tam máme funkci pro spolujízdu: kdo jede ten daný den do stejného cíle nebo někde po cestě, může se přidat a jet společně, říká Eva Svobodová, tisková mluvčí pojišťovny UNIQA.

„Alternativní řešení mobility jsou budoucnost. V západních zemích je trendem například sdílení vozidel nejen mezi zaměstnanci, ale i mezi firmami. Velkou motivací je pro ně environmentální odpovědnost, stejně jako je tomu u pořizování elektromobilů,“ říká Aleš Polák, generální ředitel Arvalu v Česku.

V rámci Česka se uskutečnilo 300 rozhovorů rozdělených mezi společnosti s méně než 10 zaměstnanci, s 10-99 zaměstnanci, 100-499 zaměstnanci a s více než 500 zaměstnanci. Nejvíce jich proběhlo v malých firmách. Podmínkou bylo, aby společnost měla alespoň 1 vozidlo. V rámci průzkumu Češi náhradní způsoby dopravy využívali více než třeba Poláci, Slováci nebo Finové. Pozadu naopak zůstali za Německem, Norskem a Belgií. V případě českých společností je hlavním důvodem pro změny snaha o vylepšení firemní image. V těsném závěsu pak skončila ochrana životního prostředí a další důvody spojené se CSR.

Zdroj: Arval