Zamrzlý zámek na autě? Pozor na zaručené rozmrazovací rady

zmrzlý zámek, Tokoz

Teploty aspoň na chvíli padají i bod mrazu. Může se tedy stát, že budete mít zamrzlý zámek na autě nebo u garáže. Co dělat se zamrzlým zámkem a dá se mu vůbec předejít?

Situace, kdy stojí celá rodina před autem a přemýšlí, jak na zamrzlý zámek, není rozhodně příjemná. Zvlášť když do toho ještě sněží nebo člověk někam spěchá. Právě tehdy má řada motoristů tendenci jednat zbrkle. A rozmrazovat auto teplou či horkou vodou, případně sahat po rozpouštědlech. Což není rozhodně ideální.

„Zámkům nesvědčí teplotní šoky, a je přitom jedno, zda se jedná o zámek u auta nebo u domu. Voda navíc v mrazu opět rychle namrzá – nehledě na to, že při neopatrné manipulaci může velmi snadno prasknout sklo u auta. Rozpouštědla jsou zase velmi agresivní a zámek mohou poškodit a vyžádat si tak nemalý finanční výdaj,“ varuje Petr Neuvirt, obchodní ředitel společnosti Tokoz.

Zamrzlý zámek: Hlavně klid

První rada proto zní – hlavně klid. Než začnete ohřívat vodu, zkuste, zda se do auta nedostanete jinými dveřmi, případně kufrem. Pokud ne, je třeba zámek rozmrazit – a to zvolna. Jestliže to vaše možnosti dovolí, můžete zkusit pozvolné nahřátí pomocí fénu. Nejvhodnější je pak rozmrazení přípravkem, který je určený přímo na zámky. Ten stačí nastříkat, nechat pár minut působit, a zámek povolí, aniž by byl poškozený.

Co se zamrzlým zámkem určitě nedělat?

1) Polévat horkou vodou.

Zámek se rychle zahřeje a prudký teplotní šok ho může poničit. Voda navíc opět rychle namrzá.

2) Aplikovat agresivní rozpouštědla.

Rozpouštědla, která nejsou určena přímo na zámky, mohou mechanismus poškodit. A spolu s ním třeba i lak na autě.

3) Nahřívat klíč.

Klíče nejsou stavěné na vysoké teploty a mohou se nevratně poškodit.

Pozor na garáže a sklepy

Podobně nepříjemnou situaci, jako zamrzlý zámek na autě, může způsobit i vlivem mrazu nedobytná garáž. Té však můžete poměrně snadno předejít, když nebudete zapomínat na péči o zámky. Co to v praxi znamená? Na všechny zámky alespoň dvakrát do roka aplikujte mazivo, které je k tomu určené. Přípravek celý mechanismus šetrně očistí a v zimě pomůže i s případným rozmrazením. Zámky, které se zasekávají, rovnou vyměňte – pravděpodobně jsou poškozené.

Při výběru nebo výměně zámku pak dbejte na to, aby byl určen do extrémních podmínek, a zvládl tak bez problémů výkyvy počasí. Certifikovaný zámek totiž nezamrzne, nevadí mu ani vlhko nebo prudké střídání teplot.

„Stejnou samozřejmostí, jako je odolnost vůči rozmarům počasí, by při výběru měla být i certifikace v alespoň III. třídě odolnosti. Takový zámek zvládne odolávat běžným pokusům o překonání a garáž i s autem uvnitř ochrání,“ dodává Petr Neuvirt, obchodní ředitel společnosti Tokoz.

Zdroj: Tokoz