Novinky Toyota a Lexus 2024. Připravte se na smršť hybridů

Toyota C-HR, novinky Toyota 2024

Toyota a Lexus patřily loni na českém trhu mezi značky, kterým se nejvíc dařilo. A letos chtějí být ještě úspěšnější. Pomoct jim k tomu má mnoho nových modelů, třeba nová Toyota C-HR, nový Land Cruiser, Lexus LBX nebo vylepšená Toyota GR Yaris. Podívejte se na všechny novinky Toyota a Lexus 2024.

Toyota prodala v roce 2023 v Česku historicky největší počet modelů – 21 738 osobních a lehkých užitkových vozů, což znamenalo 8,1% podíl na trhu. Přestože je Toyota stále čtvrtá v pořadí značek, náskok Volkswagenu a Hyundai se zmenšil na minimum. Jednu z těchto dvou značek plánuje letos Toyota předběhnout. K úspěchu pomohla řada modelů, které patří ve svých segmentech na stupně vítězů – třeba Aygo X, Yaris nebo Yaris Cross. Výrazně pomohlo i to, že koncern Stellantis po dlouhou dobu nedodával na trh osobní verze malých dodávek se spalovacími motory, na rozdíl od Toyoty, která technicky stejné vozy prodávat nepřestala. Lexus byl loni na pátém místě v prémiovém segmentu s 1520 registrovanými vozy a podílem na trhu 6,1%.

Novinky Lexus 2024

Hlavní novinkou Lexusu pro letošní tok bude Lexus LBX, který chce ovládnout prémiový segment B-SUV, kterým se ostatní výrobci příliš nevěnují, příkladem může být končící Audi Q2. Vůz bude k dispozici jako full hybrid, tedy bez nutnosti nabíjení. První auta s cenovkou od 699 000 Kč dorazí do republiky v dubnu. Inovace se dočká Lexus UX. Jeho změněné označení z 250h na 300h značí navýšený výkon na 199 koní především díky posílení zadního elektromotoru z 5,3 na 30 kW. Cena začne na 879 900 Kč. K zákazníkům se dostane i nové luxusní MPV Lexus LM. Vůz si objednalo už 22 lidí a importér získal pro rok 2024 navýšenou kvótu z původních 25 na 60 aut.

Novinky Toyota 2024

Hlavní, tahákem pro Toyotu je nová Toyota C-HR. Pod kapotou budou nové full hybridy 5. generace i plug-in hybridní agregát, k tomu pohon jedné nebo dvou náprav. Přestože začátek výroby je plánován na únor, český importér eviduje už 300 objednávek. Česko bude jedním z pouhých několika trhů, kde se v Evropě bude prodávat nová Toyota Camry. Nový hybridní pohon 2,5 HEV páté generace bude mít výkon 231 koní. První vozy by měly dorazit v srpnu. Vylepšený motor 280 k/390 Nm dostane upravený model Toyota Yaris GR, nová bude i jeho automatická převodovka, vylepšené chlazení i podvozek. Pro Česko je k dispozici 160 aut, ale rok 2024 bude posledním rokem prodeje tohoto modelu, v roce 2025 už k dispozici nebude.

Na přelomu srpna a září dorazí i první vozy Toyota Land Cruiser. Novinka stojí na nové platforma TNGA-L (rámové) převzaté z modelu LC300. Nová je také 8st. automatická převodovka nebo odpojitelný stabilizátor (SDM) na přední nápravě. Přepracovaný design exteriéru i interiéru dostane od března i užitková řada Toyota Proace, stále dodávaná i se spalovacími motory. S dieselovým nebo elektrickým pohonem přijde i velká dodávka Proace Max.

V roce 2024 se představí i úplně nový elektromobil segmentu B-SUV, který zatím nemá oficiální jméno, ale vychází z konceptu Toyota Urban SUV. Zjednodušeně řečeno půjde o elektrický Yaris Cross, abychom auto co nejvíc přiblížili nějakému stávajícímu modelu. Auto dostane dvě velikosti baterie a pohon dvou nebo čtyř kol.

Martin Šidlák