V zimě se nejvíc nehod stane ve Špindlerově Mlýně, následuje Pec pod Sněžkou

zima, nehody, Škoda Octavia

V zimě se v horských střediscích stane až o 30 % více nehod než po zbytek roku. Podle statistiky Portálu nehod je na tom nejhůře Špindlerův Mlýn. Za tři měsíce se tam stane stejně nehod jako ve zbývajících devíti.

Kvůli vyšší návštěvnosti znamená zimní sezóna i růst rizika dopravních nehod na jejich místních komunikacích a parkovištích. Portál nehod se proto ve své nejnovější analýze podíval podrobněji na nehody od roku 2010 do roku 2023 ve dvaceti nejvýznamnějších horských střediscích. „V lednu a únoru dochází k výraznému nárůstu počtu dopravních nehod. Při srovnání s průměrným počtem nehod za jeden měsíc je to v tomto období o více jak 30 % karambolů více. V lednu dochází k nárůstu počtu nehod o 39 % a v únoru o 34 %, což činí tyto měsíce nejrizikovějšími obdobími roku v českých horských střediscích,“ uvádí Jan Chalas ze společnosti DataFriends, která provozuje Portál nehod.

Podle analýzy Portálu nehod je hlavní příčinou nehod v lyžařských střediscích nejčastěji nesprávný způsob jízdy (52,4 %) následovaný rychlou jízdou (25,9 %). „Nesprávné otáčení, couvání a nedostatečná pozornost při řízení jsou typické chyby, které vedou k těmto nehodám. Rizikovost takového chování ještě zvyšují přeplněná parkoviště, vysoká hustota dopravy, množství chodců a stres po dojezdu do cíle s vidinou adrenalinových zážitků na sjezdovkách. Pro srovnání – v lednu a únoru má nesprávné otáčení nebo couvání v porovnání s dubnem a květnem téměř dvojnásobný podíl na příčinách nehod,“ komentuje Jan Chalas z Portálu nehod.

Nehody na horách: Nejrizikovější je pátek a sobota

Nejrizikovější dny jsou nasnadě – je to pátek a sobota, kdy dochází k přibližně třetině všech nehod. V porovnání s průměrným počtem nehod na den jsou tyto dny o 15 % nehodovější. Překvapující je však doba, kdy k v českých lyžařských střediscích dochází k nejvíce bouračkám – na rozdíl od běžné dopravní situace to není typická ranní a odpolední dopravní špička, ale nejvíce nehod se zde odehraje kolem druhé hodiny odpoledne, kdy je největší kumulace návštěvníků.

Analytici Portálu nehod se podívali i na to, ve kterých horských střediscích mají zimní měsíce (prosinec, leden a únor) největší podíl na celoroční nehodovosti v dané destinaci. „Na čele tohoto žebříčku stojí Špindlerův Mlýn, kde se v zimní sezóně odehraje 54,8 % všech nehod. Každá druhá nehoda se v tomto vyhledávaném horském středisku tak stane během pouhých tří zimních měsíců. Těsně za ním je Pec pod Sněžkou s podílem 54,4 % nehod v zimě. Dalšími středisky s vysokou nehodovostí jsou Klínovec (44,7 % nehod), Karlov a Kopřivná (obě 40 %), Rokytnice nad Jizerou (37,3 %) a Herlíkovice (34,8 %),“ říká Marek Sibal, datový analytik ze společnosti DataFriends.

Zdroj: Portál nehod, ilustrační foto Škoda Auto