Palivo je nejlevnější za 7 let. Změní se i náhrady za služební cesty.

tankovn

Cena ropy klesla na historické minimum od začátku finanční krize v roce 2008. Benzín i nafta zlevňují. Tomuto trendu se přizpůsobí také náhrady pro firemní zaměstnance v roce 2016, pokud k pracovní cestě použijí soukromý automobil místo služebního.

Cena ropy poklesla dle nejaktuálnějších dostupných informací na 38,58 amerických dolarů za barel. To je nejnižší hodnota za posledních sedm let. Tento trend je dlouhodobý a přizpůsobí se mu také náhrady pro zaměstnance, kteří v příštím roce použijí pro služební cestu svůj soukromý vůz.

V roce 2015 si mohli zaměstnanci nárokovat 35,90 Kč za litr benzínu a 36,10 Kč za litr nafty. Tyto částky neodpovídaly aktuálním tržním cenám paliv, litr benzínu i nafty se dle statistik společnosti CCS prodávaly v průměru za 31 korun. Od příštího roku 2016 tak budou stanoveny náhrady na 30,60 Kč za litr benzínu a 29,10 Kč za litr nafty. Pokud by se ceny paliv zvýšily, zaměstnanci mají stále možnost vyúčtovat s firmou své reálné náklady na základě účtenky za čerpání. V rámci návrhu na novou metodiku proplácení služebních cest soukromým automobilem je také zvýšení amortizace, ovšem jen o 10 haléřů na kilometr na celkových 3,80 Kč/km.

Jinak se situace nijak zásadně nemění. Náhrady se budou i v příštím roce vypočítávat podle udávané spotřeby vozu, který dosáhl v měření dle evropského cyklu NEDC, jenž neodpovídá skutečné spotřebě a vykazuje nižší hodnoty, než je realita. Proto se zaměstnancům vyplatí vykazovat náklady na palivo spíše účtenkami.

Čtěte také:

Na obchvatu Prahy se sníží rychlkost. Kvůli EU.

Další pražské části zavedou placené parkování

Bodový systém se změní k lepšímu