Las Vegas obdivovalo autonomní technologii, která vznikla v Česku

Na veletrhu spotřební elektroniky v Las Vegas, který skončil 12. ledna, obdivovali návštěvníci řadu technologií, které by v budoucnosti měly změnit nejen automobilovou dopravu. Byla mezi nimi i jedna, která z podstatné části vznikla v České republice – jde o zatím jediný sériově vyráběný laserový skener SCALA, určený pro podporu autonomní jízdy.

 

Nadnárodní společnost Valeo představila v Las Vegas řadu inovativních automobilových technologií. Například nový nízkonapěťový elektromobil určený pro městskou mobilitu s dojezdem až 100 km, který má být cenově mnohem dostupnější než současné vysokonapěťové elektrické systémy. Představuje také systém, který měří vnější úroveň znečištění ovzduší, a podle toho vhodně vyčistí vzduch v kabině vozidla. Pro Česko je ale nejzajímavější další vývojová etapa laserového skeneru SCALA, který dokáže detekovat jak pevné, tak pohyblivé předměty, a to do vzdálenosti až 150 až 200 metrů. Tato technologie je základem pro budoucí autonomní vozidla. Technologie garantuje detekci překážek a přesné polohování vozidla vytvořením 3D mapy okolního prostředí.
„Pražští kolegové se významně podíleli na vývoji tohoto snímače, který je mimo jiné základem autonomní funkce Traffic Jam Pilot v nové Audi A8,“ řekl Flotile Gábor Iffland, šéf komunikace české pobočky firmy Valeo. „V Praze a v Milovicích probíhalo téměř veškeré testování a velká část vývoje mechaniky a softwaru.“
Návštěvníkům CES 2018 se snímač Scala představil v produkci francouzské společnosti Navya – elektrickém autonomním taxi Autonom Cab. Kromě toho, že se jedná o první tzv. robo-taxi, je tento vůz vybaven sedmi laserovými snímači Valeo SCALA.

Martin Šidlák