Vozové parky ohrožují pojistné podvody

Ve Velké Británii bylo v nedávné době odsouzeno několik osob za to, že se snažily podvodným jednáním přijít k penězům z pojištění vozidel, když úmyslně zavinily dopravní nehodu, do níž se následně zapletly další vozy.

Tito podvodníci, kteří se kvůli finančnímu zisku nebojí riskovat životy druhých, mohou představovat hrozbu zejména pro firemní flotily s velkým počtem vozů, u nichž je riziko, že se některý ze zaměstnanců zaplete právě do takovéto podobné fingované nehody, relativně vysoké.
Nejznámější takovou nehodou v poslední době byla událost na dálnici A40, kdy se podvodníci ve dvou vozech navzájem úmyslně srazili, což vedlo k řetězové havárii, při níž byla usmrcena jedna žena. Byl to vůbec první pojistný podvod, při němž někdo přišel o život. Viníci byli následně odsouzeni k 10 letům odnětí svobody. Usvědčily je totiž záběry z kamer, jež mělo několik řidičů nainstalováno ve svých nákladních vozech.
„Pojišťovací podvody jsou lukrativním byznysem, roční náklady na odškodnění za fingované nehody se odhadují na 392 milionů liber. Každá sedmá újma na zdraví, která je nahlášena jako následek dopravní nehody, je spojována s pojišťovacím podvodem,“řekl Larry Smith, generální ředitel pojišťovny Towergate, která se specializuje na pojišťění těžkých nákladních vozidel.
Podvodníci nejčastěji způsobí nehodu tak, že záměrně jedou pomaleji, počkají, až se k jejich vozu zezadu přiblíží nějaký další a následně bez varování prudce šlápnou na brzdu, což většinou končí nárazem nic nečekajícího člověka do zádi jejich vozu. Čím početnější je firemní autopark, tím spíše by správce vozového parku měl nechat do všech vozů nainstalovat palubní kameru, která bude nahrávat dění před vozidlem. Záznamy z nich se dají použít jako přímý důkaz při posuzování, kdo nehodu zavinil.
Kamery obvykle nahrávají záznam ve smyčce na paměťovou kartu, záznam se ale uloží jen v případě, že přístroj zaznamená nějaký prudký pohyb, kterým může být například ona kolize. Bez videozáznamu by bylo velmi pro zaměstnance velmi obtížné prokázat, že se stal obětí pojišťovacího podvodu. Ceny sofistikovaných zařízení se u nás pohybují v rozmezí od 5 do 7 tis. Kč., pokud jsou ale u flotil montovány do velkého počtu vozů, přicházejí na řadu výrazné množstevní slevy. K dispozici jsou také různé aplikace pro chytré telefony – od jednodušších freeware verzí, které jsou zdarma, až po propracovanější programy za cenu do 100 Kč.

Máte-li podezření, že jste se stal obětí takového podvodu:
• Zůstaňte v klidu, chovejte se jako při jakékoliv jiné nehodě
• Zavolejte policii, a pokud máte sebemenší zranění, volejte také záchrannou službu
• Použijte fotoaparát nebo mobilní telefon a vše důkladně zdokumentujte (dopravní značení, poškození automobilu atd.)
• Poznamenejte si jména všech cestujících ve voze, jejich adresy a data narození, a také kde ve voze seděli
• Pokuste se sehnat nějaké očité svědky nehody
• Podívejte se na záznamy dopravních kamer v okolí a kontaktujte svoji zdravotní pojišťovnu.

Nejvíce pojistných podvodů bylo odhaleno na Ostravsku, nejméně v Plzeňském kraji
Regionem, v němž se v roce 2012 podařilo odhalit nejvíce pojistných podvodů, je Ostravský kraj; na druhém místě se v této nelichotivé statistice umístila Praha.  Naopak nejmenší počet pojistných podvodů byl odhalen v Plzeňském kraji. Vyplývá to ze statistik Slavia pojišťovny.
Jak takový pojistný podvod v praxi vypadá? „Zaznamenali jsme případ, kdy řidič nahlásil střet na úzké vozovce s naším pojištěncem. Šetřením ale bylo prokázáno, že tři hodiny před touto údajnou nehodou sám nahlašující řidič naboural do jiného auta,“ popisuje mluvčí Slavia pojišťovny Eva Daňková.
Mnozí podvodníci se pokoušejí neoprávněně vydělat i na připojištění čelních skel automobilů. „Netýká se to jen osobních aut. Odhalili jsme například tři podvody v celkové hodnotě téměř 150 tisíc korun, kdy se jednalo o čelní skla na autobusech,“ uvádí Daňková. Odhaleným podvodníkům podle ní hrozí trestní stíhání. „Pokud máme dostatek důkazů k usvědčení, podáváme samozřejmě na takového klienta trestní oznámení,“ upozorňuje mluvčí.