Firmy mají zájem o auta s navigací

Automobilka Nissan ve svém průzkumu zjistila, že fleetoví manažeři při nákupu nových vozidel kladou velký důraz na to, aby byla vybavena satelitní navigací.

Podle zprávy je satelitní navigace nejdůležitějším prvkem výbavy pro 45% řidičů dodávek a 40% správců firemních autoparků. Po navigaci je největší zájem o parkovací senzory a bezdrátové komunikační technologie – Bluetooth.
Současná evropská ekonomická situace ještě stále není dobrá, a tak se fleetoví manažeři i samotní řidiči snaží co nejvíce snížit náklady na provoz jejich automobilů. Výsledkem je měnící se situace na trhu, kdy mnoho z nich raději oželí například elektricky ovládaná okénka, vyhřívaná zrcátka nebo klimatizaci, a raději si připlatí za satelitní navigaci. Ta jim totiž pomáhá najít tu nejrychlejší a nejefektivnější cestu do místa určení.

Moderní navigační systémy se dokážou vyhnout zácpám, díky této funkci lze šetřit jak čas, tak i palivo. Více než 80% dotázaných, jejichž vozy najedou denně více než 300 km, a téměř tři čtvrtiny správců firemních autoparků hledají různé způsoby, jak snížit náklady na pohonné hmoty. Instalace satelitní navigace v rámci standardní výbavy vozu by tak mohla být pro výrobce cestou vpřed.

Výsledky výzkumu byly uveřejněny v době, kdy probíhají debaty ohledně návrhů Evropské unie na používání omezovačů rychlosti v dodávkách. Za posledních 25 let se ale několikanásobně zvýšil počet automobilů na silnicích a pro fleetové manažery přestala být rychlost vozu na prvním místě. To nyní zaujímá schopnost plynule a bez zdržení projet stanovenou trasu.

Barry Beeston, obchodní ředitel společnosti Nissan GB, řekl: „Vždy se snažíme zjistit, co je pro naše zákazníky nejdůležitější. Tento výzkum může ukázat výrobcům, co je pro řidiče nebo manažery firemních flotil při nákupu nového vozu důležité.“ 

Také pro české zákazníky je při nákupu nového vozu satelitní navigace velmi důležitá. U velké většiny vozů je nyní součástí různých multimediálních systémů. Ty v sobě sdružují řadu funkcí, nejčastěji je to ovládání klimatizace, audia, bezdrátové propojení Bluetooth a další palubní systémy. Cena závisí na tom, jaký výbavový stupeň u vozu zvolíte – u vyšších bývají i zdarma, u nižších si můžete připlatit až několik tisíc korun, nebo se u nich vůbec nenabízí. V řadě případů nahrazuje vestavěnou navigaci chytrý telefon, na kterém mohou být nainstalovány i další mobilní aplikace pro sledování stanovené trasy, spotřeby, atd…