Ne všechny aplikace pro smartphony zaměstnanců jsou užitečné

Různé aplikace pro chytré telefony firemních zaměstnanců mohou být užitečné, řada z nich je zbytečně složitá a mohou řidiče zbytečně rozptylovat, tak zní závěr společnosti Chevin Fleet Solutions.

Společnost Chevin Fleet Solutions se specializuje na vývoj softwaru pro správce vozových parků. Podle ní je trh přesycen různými aplikacemi od výrobců automobilů, leasingových společností, půjčoven automobilů nebo společností nabízející tankovací karty.
„Pokud jde o navrhování softwaru, aplikace pro firemní zaměstnance jsou poměrně specifické. Musí umět to, k čemu byly navrženy a jejich ovládání musí být maximálně jednoduché. Nejdůležitější ale je, aby je bylo možné používat kdekoli na cestách,“ řekl Ashley Sowerby, generální ředitel Chevin Fleet Solutions.

“ Nicméně, pokud se podíváte na množství aplikací, které byly vyvinuty speciálně pro firemní flotily během posledních několika let, jen velmi málo jich spadá do této kategorie. Mnohé z nich nabízejí funkce, se kterými nelze pracovat pomocí mobilního telefonu – jsou přístupné přes webové stránky nebo jiné internetové platformy. Příliš mnoho aplikací se také hodí spíš pro marketingová oddělení firem, místo toho, aby sloužily skutečným potřebám vozových parku, “ dodal Sowerby.

Zároveň také poukázal na průzkum, který ukazuje, že každý čtvrtý program, který si někdo stáhne do svého smartphonu, je využit pouze jednou.

Mnoho českých řidičů, kteří mají nějaký chytrý telefon, si do něj nejčastěji stahují aplikace zastupující satelitní navigaci, nebo které sledují počet denně ujetých kilometrů a počítají průměrnou spotřebu. Týká se to především zaměstnanců jezdících se staršími auty, v nichž není navigace od výrobce či palubní počítač.