Extravagantní Cactus

Citroen C4 Cactus

Citroen C4 CactusSvézt se na vlně úspěchu Renaultu Captur nebo Peugeotu 2008 chce další francouzská značka Citroën, když i na český trh uvedla model s exotickým vzhledem i jménem – C4  Cactus. Ale zatímco 2008 i Captur jsou víceméně konvenční auta se vzhledem SUV, ale rozměry malých vozů, C4 Cactus je v mnoha ohledech jiný.

Použitou technikou model C4 Cactus  sice zmíněnému Peugeot 2008 podobný, ale jeho design je bezesporu extravagantní. Přispívá k tomu nejen tvarování přední masky a dlouhý seznam kombinací barev, ale především systém AirBump, což jsou zjednodušeně řečeno ozdobné prvky ze speciálního ohebného plastu (pro chemiky – jde o termoplastický polyuretan). Ten je nejen pružný, ale i odolný proti poškrábání, proto je použitý na bočních dveřích a náraznících, kde má bez úhony přečkat náraz do rychlosti 4 km/h (od dveří sousedního auta, nákupního vozíku atd.). Díly se dají snadno vyměnit, v rámci záruky dávané v aktuálním ceníku výrobce dokonce slibuje výměnu poškozených dílů zdarma.
Citroen C4 CactusDalším důležitým prvkem při vývoji novinky byla snaha o snížení hmotnosti, což se určitě pozitivně projevilo na spotřebě (průměrné spotřeby použitých agregátů se pohybují v rozmezí od 3,5 do 4,7 l/100 km. Některé úspory hmotnosti jsou ale trochu diskutabilní (například zadní okna nejdou stahovat, zadní lavice není dělená atd.).  Základní cena je 329 900 Kč bez DPH.

 

{gallery}stories/automobil_ve_firme/C4_Cactus{/gallery}