Firemní řidiči si neváží svěřených vozů

Podle aktuální studie značná část firemních řidičů nejezdí se svěřenými auty tak opatrně, jako se svými vlastními vozy.

Tuto skutečnost v průzkumu potvrdilo hned 39% firemních řidičů, což není zanedbatelné číslo.
Výzkum provedený mezi řidiči lehkých užitkových vozidel ukázal, že důvodem pro šetrnější zacházení s jejich vlastním vozem je snaha ušetřit za náklady na pohonné hmoty a snížit opotřebení auta (67% z dotázaných zaměstnanců), a také je netlačí jejich pracovní povinnosti (29% respondentů).
Mimo jiné 59% firemních řidičů uvedlo, že častěji ve svěřených dodávkách jezdí rychle a nebezpečně kvůli vysokému pracovnímu tempu a tlaku zaměstnavatele.

„Velká část firemních řidičů má jasné povědomí o výhodách bezpečného a efektivního řízení. Zvyšující se nároky na pracovní nasazení ale takový způsob jízdy nepříznivě ovlivňují “ řekl Thomas Schmidt, generální ředitel TomTom Business Solutions.

Neefektivní zacházení s firemními automobily má negativní dopad na ziskovost podniku v důsledku vyšších nákladů na pohonné hmoty, vyššího opotřebení vozidel a zvýšení počtu dopravních nehod (potažmo nákladů na náhradní vůz).

Je v zájmu každého zaměstnavatele, aby přijal opatření, které usnadňují řidičům jejich práci a minimalizují časový stres, kterému jsou často vystaveni.
Studie také zjistila, že tři čtvrtiny respondentů připouští, že překračují rychlost ve svých firemních automobilech, 24% z nich potom pravidelně.

Jakým způsobem lze výsledky tohoto průzkumu zvrátit?  Pomohou vhodné technologie pro správu vozového parku. Ty mohou fleetovým manažerům pomoci zvýšit povědomí zaměstnanců o odpovědném řízení tím, že budou mít zpětnou vazbu v reálném čase.

Firmy by také měly dbát na pravidelná školení zaměstnanců. Průzkum ale zároveň ukázal, že pouze 20% oslovených firemních řidičů poskytuje jejich zaměstnavatel školení, která mají pomoci řídit bezpečněji a efektivněji.  Jen 35% z nich tvrdí, že jejich zaměstnavatel využívá technologie ke sledování chování řidiče a monitorování spotřeby paliva.