Mladí firemní řidiči se obávají řízení ve špatných podmínkách

2013-01-30-0389

Aktuální studie společnosti Halfords Autocentres ukázal, že pokud jde o řízení automobilu v zimním období, nejvíce se obávají mladí řidiči s krátkou praxí.

Téměř třetina motoristů (29,2% respondentů) se kvůli malé praxi řadí mezi nezkušené řidiče, což představuje riziko především nyní v zimním období při jízdě za špatných povětrnostních podmínek. Jízda v zimě se tak dostala na pomyslný stupeň vítězů, pokud jde o situace, které by mladí motoristé nejraději za volantem vůbec nezažívali. 28% má velkou obavu ze smyku na mokré vozovce a o procento oslovených méně se bojí také husté mlhy.

Schopnost řidičů s čerstvými řidičskými průkazy se vypořádat s nepříznivými povětrnostními podmínkami je tak omezená, že 85% z nich by uvítalo speciální školení, jak správně by se měli za volantem firemního vozu chovat, aby snížili riziko dopravní nehody na minimum.

Pro 67% respondentů je největším strašákem aquaplaning a smyk na zledovatělé vozovce, tyto situace většinou neumí správně zvládat. Velkou roli v tom, jak se mladí motoristé obávají jízdy za zhoršených podmínek, má také chovaní ostatních účastníků silničního provozu, obávají se především bezohledných a agresivních řidičů.

„Zima na silnicích může být pro motoristy náročná, přičemž není největší hrozbou špatné počasí, ale ostatní účastníci silničního provozu,“ uvedl Stefan Warhaftig z Halfords Autocentres.

Přizpůsobit se špatnému počasí mají problém i zkušenější, jelikož v posledních pár letech bývají zimy velmi mírné. Velmi opatrní by měli být také řidiči, kteří se na obchodní cesty vydávají pouze občas, jelikož nemají dostatečné zkušenosti s řízením automobilu. Není totiž výjimkou, že každou cestu řidič využívá jiný automobil, což není problém pro zkušeného řidiče, který si na ovládání vozu brzy zvykne, čerstvý absolvent autoškoly ale v tomto případě představuje riziko.

Odborníci doporučují fleetovým manažerům, aby firemní řidiče alespoň jednou ročně nechali absolvovat kurz bezpečné jízdy zejména s orientací na školu smyku. Autoškoly a některé další specializované firmy nabízejí pro firemní zaměstnance většinou skupinové kurzy, které obvykle trvají kolem čtyř až osmi hodin a stojí přibližně 3500 korun za jednoho řidiče. V rámci kurzů bezpečné jízdy (školy smyku) dostanou účastníci kurzu od instruktorů teoretické informace nutné pro zvládání krizových situací, což si následně mohou vyzkoušet v praxi. Vodou pokryté kluzné fólie nasimulují ty nejzákeřnější situace a řidiči se je naučí zvládat bez rizika. Podniky také nechávají své zaměstnance absolvovat kurzy defenzivní jízdy nebo kurz ovládání vozidla, ve kterém se firemní řidiči naučí správně manévrovat, brzdit a ovládat vozidlo.