Palubní autokamery mohou výrazně snížit nehodovost firemních řidičů

Společnost Inteligent Telematics provedla průzkum mezi firemními flotilami využívající autokamery. Výsledky ukazují, že jejich nasazením se u některých podniků snížila nehodovost až o 45%.

Sledovány byly dva tisíce firemních vozů opatřených palubními kamerami po dobu šesti měsíců. Podle údajů společnosti Inteligent Telematics došlo v krátké době ke snížení počtu dopravních nehod o 27 %.
Už samotná přítomnost kamery ve voze totiž řidiče přiměje k šetrnější a opatrnější jízdě, než kdyby ve voze nebyla. Pokud už ale k nehodě dojde, kamery pomáhají se zachycením příčinných souvislostí s jejím vznikem a záznam může posloužit jako důkazní materiál v případě posuzování míry zavinění dopravní nehody. Tím mohou přispět k podstatnému snížení nákladů na jejich odstraňování.

Zařízení umí pomoci také s odhalováním pojistných podvodů, tento problém je přitom stále aktuálnější.
„Pojišťovací podvody jsou lukrativním byznysem, roční náklady na odškodnění za fingované nehody se pohybují v milionech korun. Každá sedmá újma na zdraví, která je nahlášena jako následek dopravní nehody, je spojována s pojišťovacím podvodem,“ řekl Larry Smith, generální ředitel pojišťovny Towergate, která se specializuje na pojištění těžkých nákladních vozidel.

Podvodníci nejčastěji způsobí nehodu tak, že záměrně jedou pomaleji, počkají, až se k jejich vozu zezadu přiblíží nějaký další a následně bez varování prudce šlápnou na brzdu, což většinou končí nárazem nic nečekajícího člověka do zádi jejich vozu. Čím početnější je firemní autopark, tím spíše je na zvážení instalace palubních kamer, které budou nahrávat dění před vozidlem. Podvodníci, kteří se kvůli finančnímu zisku nebojí riskovat životy druhých, mohou představovat hrozbu zejména pro firemní flotily s velkým počtem vozů, u nichž je vysoké riziko, že se některý ze zaměstnanců zaplete právě do takovéto podobné fingované nehody.

Společnost Inteligent Telematics vyhodnocením zaznamenaných dopravních nehod zjistila, že až 65% z nich by bylo možné zabránit, jelikož v nich došlo k selhání lidského faktoru. Záznam lze totiž využít i jako instruktážní video, které řidičům pomůže s teoretickou přípravou kritických situací, do nichž se za volantem firemních automobilů mohou dostat.