Řidiči ignorují alarm ve služebních vozech

2120322_54_sq

Společnost  Flexed přišla se zajímavým zjištěním – 99% řidičů ignoruje houkání alarmu ve svých služebních vozech. Zloděje totiž většinou neodradí a než se k houkajícímu autu dostane jeho majitel, většinou už bývá pozdě.

Průzkum Flexed ukázal, že houkání autoalarmu je jedním z nejčastějších rušivých zvuků na sídlištích. V mnoha případech se spouští samy bez zjevné příčiny, nebo stačí například silnější poryv větru, který se opře do karoserie vozu.

Časté zbytečné spouštění alarmu vede k tomu, že jej přestávají brát vážně jak majitelé vozů, tak i zloději, kteří je vykrádají. Společnost Flexed oslovila 3000 lidí a ptala se jich, jak a zdali vůbec by nějak reagovala, pokud ve své blízkosti zaslechnou zvuk autoalarmu. Výsledky jsou následující:

• na veřejném parkovišti 98% respondentů uvedlo, že by nijak nereagovalo
• na ulici v noci odpovědělo stejně dokonce 99% oslovených
• na firemním parkovišti by se o houkající vůz zajímalo pouze 5% řidičů

Větší část, konkrétně 26%, uvedla, že by se o houkající auto zajímal v případě, že by se jednalo o jejich vlastní auto. Celkově ale výsledky ukázaly obrovský nezájem a ignoraci autoalarmů. Většina aut je nyní vybavena imobilizéry, což znamená, že alarm může pomoci vůz ochránit pouze proti vykradení, nikoliv odcizení.

Výrobci zabezpečovacích zařízení se také snaží používat jiné zvuky, než klasické houkání. Větší zájem lidí v okolí vozu by mohla vzbudit například policejní nebo hasičská siréna, či lidský hlas, který volá o pomoc.

Lze se proti odcizení vozu nebo jeho vykradení bránit nějak efektivněji, než alarmem nebo mechanickými zabezpečovacími zařízeními, jako je například zámek volantu a řadící páky? Podle odborníků představuje kvalitní zabezpečení vozidla využití několika prvků dohromady. Komplikaci pro zloděje představují například pískovaná skla automobilu, u nichž lze podle kódu zjistit jejich pravého majitele. Velmi účinné jsou také různé sledovací systémy, které policistům velmi ulehčí následné nalezení vozidla a případně i pachatelů krádeže.