Jak se budou řídit volva, která pojedou sama

1

Značka Volvo představila uživatelské rozhraní, které plánuje použít ve svých budoucích vozech, schopných autonomního provozu. Úkolem vývojářů bylo řízení „samočinného vozu“ co nejvíce zjednodušit. Autonomní řízení se tak bude jednoduše ovládat pádly na volantu.

Futuristická novinka značky Volvo se jmenuje IntelliSafe. Systém má za úkol stát se co nejintuitivnějším a nejjednodušším na ovládání. Když vůz najede na trasu, která umožňuje zapnout autonomní řízení, řidiči to oznámí na informačním displeji a rozbliká kontrolky na pádlech u volantu, která jsou pro ovládání samočinného volva zásadní.

Pokud chce řidič aktivovat autonomní řízení, zatáhne současně o obě řadící pádla. Systém potvrdí převzetí řízení zablikáním oranžových kontrolek v daných pádlech. Vůz pak jede sám a pokud se dostane do situace, kdy je třeba, aby řidič převzal kontrolu nad vozem, upozorní jej na to. Pokud do minuty nezareaguje, vůz sám dojede na bezpečné místo a samočinně tam zaparkuje.

První „ostrý“ test čeká autopilota v roce 2017, kdy se bude stovka modelů XC90 pokusně autonomně pohybovat v ulicích švédského města Göteborg. Pokud vše dopadne dobře, Volvo začne připravovat systém na rozšíření do svých běžně dostupných modelů.

Čtěte také:

Firemní řidiči žádají bezpečnější auta

Autonomní vozy si přeje čtvrtina řidičů

Přiměte nové bezpečnostní technologie, radí odborníci firmám

{gallery}stories/automobil_ve_firme/volvo_autonomni_rizeni{/gallery}