Firmy dostanou státní podporu na elektromobily

nissan_leaf

nissan_leafStát podpoří nákup elektrických automobilů v českých firmách. Ministerstvo průmyslu a obchodu vydalo prohlášení, že na nákup elektromobilů do firem rozdělí dotace v celkové výši 80 milionů korun. Jednotlivé firmy by mohly dostat od státu příspěvek dosahující až 70 procent ceny pořizovaného elektromobilu. Ale ne v Praze…

Finance budou pocházet z Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost. Firmy budou moci žádat od začátku dubna do konce července o dotace na nákup elektromobilů o výši až do sedmdesáti procent jejich pořizovací ceny. Minimální výše příspěvku je 70 tisíc korun, jedné firmě stát poskytne až tři miliony. Společnosti se budou moci ucházet také o dotace na budování dobíjecích stanic, a to i neveřejných, tedy jen pro vlastní potřeby. Na ně bude stát poskytovat příspěvky v minimální výši 50 000 korun.

Pro všechny elektromobily však státní podpora neplatí. Stát podpoří pouze elektrické vozy nižší střední třídy (kterým může být například Nissan Leaf) a dodávky. Přímo vyloučeny jsou elektromobily luxusní, terénní nebo sportovní. Jinými slovy nákladná vozidla značky Tesla a možná také BMW i3, které se s 94 registrovanými kusy vloni stalo nejprodávanějším elektromobilem na českém trhu. Zda bude dotace možné žádat naopak na menší elektromobily jako je například Volkswagen e-up nebo Peugeot iOn, ministerstvo nezveřejnilo.

Dotace budou rozdělovány formou soutěže. Jednotlivé žádosti budou porovnávány mezi sebou a konečný výběr firem, které dostanou finanční podporu, se uskuteční až po porovnání všech zúčastněných firemních projektů. Pro všechny firmy to ale neplatí, z programu jsou vyjmuté společnosti sídlící v Praze, což je poněkud diskriminační. Největší šance na podporu mají firmy z regionů ekonomicky problémových a s vysokou nezaměstnaností.

Elektromobily jsou pro české firmy stále drahé. Za celý loňský rok se jich na tuzemském trhu registrovalo jen 268 kusů což je tržní podíl jen 0,12 %, v lednu tři kusy a v únoru pětadvacet. Trh má značné měsíční výkyvy podle toho, jak firmy nakupují elektromobily do svých flotil.

Čtěte také:

Na českých dálnicích budou rychlodobíjecí stanice

Elektromobilům se v Evropě daří. V Česku již méně.

Nissan Leaf – ujede až 250 kilometrů na jedno nabití