2030: Rok, kdy skončí spalovací motory?

BMWi3

BMWi3Deník Der Spiegel přišel s převratnou informací pro celý automobilový průmysl: Německo prý uvažuje o zákazu spalovacích motorů od roku 2030.

Podle Spiegelu získává mezi poslanci horní komory německého parlamentu podporu návrh, aby se v Německu od roku 2030 nesměla prodávat auta se spalovacími motory. Původní nátlak pochází z Bruselu, který chce od tohoto roku preferovat vozidla s nulovými emisemi formou pobídek a dotací. O zákazu prodeje automobilů s konvenčním pohonem se v Německu mluví už delší dobu, bez toho by totiž země mohla jen stěží splnit své cíle v oblasti ochrany životního prostředí a emisí CO2 – do roku 2050 je totiž chce snížit o 80-95 %. Poprvé se ale teď o tom návrhu vážně debatuje v parlamentu.
„Pokud chceme brát vážně dohodu z Paříže o ochraně životního prostředí, neměl by po roce 2030 už být v Německu povolen prodej aut produkujících emise,“ citoval Spiegel poslance za Stranu zelených Olivera Krischera.
Proti takovému návrhu bude zřejmě bojovat nejen automobilový průmysl, ale možná i odbory. Jde totiž o tisíce pracovních míst – pro montáž elektromotoru je totiž potřeba jen desetina zaměstnanců ve srovnání se spalovacím motorem, nehledě na ohrožení dalších pracovních míst u dodavatelů svíček, převodovek apod.

Čtěte také:
Budoucnost elektromobilů podle Mercedesu
Mini dostane elektrický pohon
Nissan chystá menší elektromobil než Leaf
České firmy preferují dieselový pohon