Britové nevěří autonomním vozům

Audi_automni

Audi_automniAčkoli autonomní jízdu si dala za cíl spousta automobilek, průzkum ukázal, že třeba britští řidiči taková auta na silnicích moc nechtějí.

Podle průzkumu, který provedla London School of Economics (LSE) ve spolupráci s výrobcem pneumatik Goodyear, většina řidičů ve Velké Británii nechce sdílet silnice s autonomními vozy, protože nemají pocit, že mohou autům řízeným roboty důvěřovat. Konkrétně to uvedlo 55 procent z dotázaných, přičemž opačný pocit má jen 28 %. Zbývající se neumí rozhodnout.
Hlavní důvody nedůvěry jsou tři – možnost technické poruchy autonomního auta, pocit dotázaných, že vozy by měli vždycky řídit lidé, a názor, že strojům chybí „zdravý rozum“ pro komunikaci s ostatními účastníky silničního provozu. Celých 68 % účastníků si myslí, že lidé by měli mít kontrolu nad vozidlem za každých okolností.
Čtěte také: Mercedes vyřešil dilema stroje
„Řidiči mají silný pocit, že nebudou mít žádné sociální spojení s autonomním vozidlem, a to vzbuzuje jejich nedůvěru,“ vysvětlil vědec z LSE Chris Tennant. Zjednodušeně jde o to, že živí řidiči spolu navzájem na silnicích komunikují, dávají si gesty přednost ve složitých situacích, důležitý je i oční kontakt na křižovatkách apod.
V celé Evropě se průzkumu zúčastnilo 12 000 řidičů z 11 evropských zemí, z Velké Británie jich bylo 1450.