Transit se stal nejprodávanější dodávkou na světě

Spolu s padesátiletým výročím uvedení na evropský trh slaví Ford Transit i postup na první příčku celosvětových prodejů ve své kategorii. Pomohla mu k tomu ale jedna finta.

Na první místo pomohlo Fordu téměř 400 000 registrovaných vozů za loňský rok, což způsobily zejména zvýšené prodeje v USA a v Číně. „Zatímco ostatní výrobci nabízejí svoje produkty určené pro konkrétní regiony, my jsme s Transitem přinesli globální model, který je možné přizpůsobit pro potřeby daného trhu,“ řekl Raj Nair, výkonný viceprezident Fordu pro globální vývoj produktů a jeho technický ředitel. 
V Evropě, kde Transit loni oslavil 50 let od premiéry, vzrostl tržní podíl tohoto modelu během 25 měsíců z 10,8 na 12,9 %. Poprvé za 18 let se zde tak dostal na první místo v prodejích, k čemuž pomohly zejména deriváty Transit Custom, Transit Connect a Transit Courier.
V USA zastupoval dlouhá leta užitkové Fordy model E, Transit ho nahradil až v roce 2014. Nyní zde ovládá více než třetinu trhu – loni to bylo 36 %, za prvních devět měsíců letošního roku už 40 %. A nejprodávanější ve své kategorii je i v Číně, kde se ve spolupráci s firmou Jiangling Motors Corporation vyrábí od roku 1997.
Férové je ale přiznat, že Fordu k těmto skvělým výsledkům pomáhá i jedna drobná finta, totiž že zařazuje všechny své užitkové vozy pod jedno označení Transit, k menším modelům navíc přidává další jméno jako Custom či Connect. Ostatní výrobci ovšem pojmenovávají různě velké užitkové modely různými jmény.