Renault chystá sportovní Kadjar a Captur

RenaultRS

RenaultRSMégane RS a Clio RS by nemusely být jedinými členy rodiny sportovních Renaultů. Francouzský výrobce uvažuje o sportovních verzích hned dvou svých modelů SUV – Kadjaru a Capturu.

Poněkud nečekaná inovace francouzských SUV je výsledkem spolupráce sportovních oddělení Renaultu a aliančního Nissanu. Ten už nabízí verzi Nismo RS u svého modelu Juke. Vývoj nových verzí potvrdil exkluzivně pro britský AutoExpress Bruno Ancelin, výkonný viceprezident Renaultu pro plánování produktů. „RenaultSport SUV? Proč ne? Udělali jsme několik prototypů a nemáme pochyb o tom, že to funguje. Podívejte se na konkurenci – stejně uvažuje více automobilek. Co funguje u Nissanu Juke, to může fungovat u Renaultu Captur,“ řekl Ancelin AutoExpressu. O ostřejších verzích aut kategorie SUV skutečně uvažuje víc automobilek včetně české Škodovky.
Žádný konkrétní termín uvedení obou novinek na trh ještě nepadl, ale údajně by se tak mohlo stát už velmi brzy, protože uvnitř Renaultu už jsou modely schváleny. Pod kapotou by mohl být benzinový čtyřválec 1.6 DIG-T z Nissanu Juke Nismo RS o výkonu 160 kW.
Ancelin naznačil, že spolupráce s Nissanem v této oblasti nemusí skončit u tohoto projektu. „My máme Clio RS, ale Micra Nismo zatím není,“ naznačil směr dalších úvah.
Zajímavé je, že Ancelin AutoExpressu rovněž řekl, že Renault chce s Méganem RS zajet nejrychlejší kolo na Severní smyčce německého Nürburgringu v kategorii předokolek. Ten v tuto chvíli drží VW Golf GTI Clubsport S, který 20,832 kilometru dlouhou trať zajel s časem sedm minut a 49,21 sekundy. Před ním se na pozici rekordmana vystřídalo v posledních dvou letech několik modelů, jedním z nich byl i Renault Mégan RS 275 Trophy-R, který trať objel za 7 minut a 54,36 sekundy.