Audi chystá elektrické SUV, hatchback i sedan

Audi_etron

Audi_etronHned tři čisté elektromobily plánuje v následujících čtyřech letech uvést na trh značka Audi. Ze začátku ponesou jednotné označení e-tron.

Britskému Autocaru to potvrdil šéf značky Rupert Stadler. Koncept elektromobilu představilo Audi už loni na autosalonu ve Frankfurtu. Sériové vozy v provedení SUV, ale i hatchback a velký sedan budou postupně uvedeny na trh do roku 2020.
Prosté pojmenování e-tron bez dalšího označení připomíná rok 1980, kdy Audi uvedlo model Quattro, což se pak postupně začalo používat pro všechny modely s pohonem všech kol. V případě e-tronu půjde o něco podobného – Audi chce hned od začátku odlišit tyto vozy od stávajících modelových řad. Poté se označení spojí s tradičním pojmenováním konkrétního modelu. Audi tedy nepůjde cestou BMW nebo Mercedesu – ti chtějí pro elektromobily vytvořit zvláštní novou značku. „Samozřejmě budeme mít modely s obvyklými jmény jako A6 e-tron, A7 e-tron, A8 e-tron a tak dále,“ řekl Autocaru Stadler. To naznačuje, že Audi plánuje konkurenta Tesly S. Elektrické miniauto naopak zjevně není na pořadu dne. „Poptávka po elektromobilech sice je především ve velkých městech, zákazníci ale zároveň očekávají dojezd mezi 350 až 450 kilometry na jedno nabití a zároveň, aby se do auta snadno nastupovalo a měli v něm pocit bezpečí,“ řekl Stadler.
V koncernu VW už existuje platforma MEB pro čistě elektrické vozy, na jejímž základě bude Audi své elektromobily stavět.