OnStar – váš Opel s osobním asistentem

1

Na palubách nových modelů Opel Zafira a Opel Mokka X jsme vyzkoušeli funkci OnStar, kterou nyní může disponovat skoro každý nový Opel. OnStar pomůže v nouzi, odemkne vám na přání vůz nebo poskytne online připojení až pro sedm mobilních zařízení.

„Dobrý den, můžete mi zaslat do navigace moji cílovou stanici a rovnou vyhledat nejbližší čerpací stanici?“ I takové přání můžete mít na operátora sedícího v centrále Opelu v Lutonu. A to v kteroukoliv denní či noční hodinu, kterýkoliv den se vám zamane. Operátoři hovořící jazykem, jež jste si vybrali na vašem infotainmentu, jsou k dispozici 24 hodin denně, 7 dní v týdnu, 365 dní v roce.

Zábava na palubě, pomoc na cestách
Komfortními službami ale nabídka systému Opel OnStar nekončí. Kromě toho, že dělá z automobilu výkonný Wi-Fi hotspot, pomůže systém i v nouzi a je jakousi přípravou na systém eCall. Pokud se aktivuje airbag, OnStar automaticky vysílá nouzová volání se základními informacemi a přesnou polohou GPS. Operátor se navíc v takové chvíli snaží spojit s posádkou vozu. Pomoc lze přivolat i manuálně stiskem příslušného tlačítka. Trojice tlačítek systému OnStar je umístěna ve stropní konzoli nebo v rámečku vnitřního zpětného zrcátka.

Čtěte také: Opel Mokka X: víc než jen malé rozdíly

Zlodějům pro zlost
Systém OnStar může navíc majiteli pomoct najít vůz v případě odcizení. Možné je navíc i dálkové blokování zapalování. OnStar lze navíc využít i při vzdálené komunikaci s vozem, a to buď přes příslušný portál majitelů vozů Opel nebo přes nově vyvinutou aplikaci. Tak lze jediným pohledem na displej vašeho mobilního telefonu nejen zkontrolovat stav paliva v nádrži či tlak v pneumatikách, ale také třeba na dálku zamknout vůz či ho nechat rozhoukat ve chvíli, kdy ho hledáte na parkovišti či v podzemních garážích.
Pokud nechce řidič, aby měl kdokoliv přehled o jeho pozici, stačí dlouhým stiskem příslušného tlačítka přepnout vůz do pozice utajení. V té se bude vozidlo pohybovat navždy do dalšího manuálního zapnutí stejným tlačítkem. Další výhodou systému je i pravidelná diagnostika vozidla, která chodí majiteli každý měsíc na e-mail a je možné ji sdílet s vybraným dealerem či servisním střediskem.

Na test zdarma
Ptáte se na cenu takové služby? Opel se rozhodl ukázat svým zákazníkům, jak systém funguje a jaké jsou jeho výhody ze začátku zcela zdarma. První rok tak poskytuje klíčové služby OnStar zcela zdarma. Zkušební období pro Wi-Fi je stanoveno na 3 měsíce a 3 GB podle toho, co zákazník vyčerpá jako první. Po roce užívání systému už si musí hlavní služby zákazník hradit. Cena za rok činí 2499 Kč, měsíční paušál činí 249,90 Kč. Datové připojení je možné si sjednat na den, měsíc či rok. Denní tarif s objemem dat 1 GB přijde na 199 Kč, měsíční na 399 Kč při 5 GB a 599 při 10 GB a roční tarif je k dispozici za 3990 Kč při objemu 100 GB.

Psali jsme též:

Nový Opel Mokka X přijede na podzim
Opel bude uvádět spotřebu v reálném provozu
Evropským Autem roku 2016 je Opel Astra