Papírové mapy ještě nejsou mrtvé!

mapa

mapaV době moderních navigací v autech a chytrých telefonech se zdálo, že klasické papírové automapy se už pomalu odeberou do historie. Ale opak je pravdou – zájem o ně naopak stoupá.

V roce 2009 ukončila britská firma Ordnance Survey vydávání svých klasických papírových map v měřítku 1:250 000, které se přesně vešly do přihrádky před spolujezdcem. Obchodníci však tvrdili, že by o ně byl mezi zákazníky stále zájem. Firma proto zkušebně vydala novou mapu Jižního Skotska, a prvních 800 kusů bylo rozprodáno během 24 hodin!
„Ukázalo se, že klasické mapy používají lidé doma při plánovaní cesty, dobře v nich vidí okolí, kudy pojedou, co tam mohou vidět, to satelitní navigace neukazuje,“ řekla Amanda Barr, produktová manažerka Ordnance Survey. „Mapa v přihrádce slouží také jako určitá pojistka, kdyby se navigace porouchala.“
Tištěné mapy se ale také musely modernizovat. Například v těch od Ordnance Survey jsou nově zaneseny doporučené pláže nebo návštěvnická centra v národních parcích. Zkrátka jde o to nabídnout lidem možnost naplánovat si výlet a poznat zajímavosti v okolí, ne pouze dostat se z bodu A do bodu B.