Pojišťovny chtějí mít přístup k datům autonomních vozidel

Volvo_autonomni

Volvo_autonomniAsociace britských pojistitelů (ABI) se snaží prosadit zákon, aby pojišťovny měly přístup k jízdním datům autonomních vozidel v případě havárie. Mohly by tak snáze určit, kdo je za nehodu zodpovědný.

 

 

Veškerá data 30 sekund před havárií a 15 sekund po ní by měla být shromažďována v systému vozu a být k dispozici jak pro záchranné složky a výrobce vozidla, tak pro pojišťovny. Jde především o údaje, zda bylo vozidlo v době nehody v autonomním režimu, GPS souřadnice a zda bylo používáno sedadlo řidiče.
„Budoucí právní předpisy musí chránit spotřebitele, aby bylo jasné, kdo je za nehodu zodpovědný a kdo za ni bude platit,“ řekl k tomu Peter Shaw, předseda představenstva britské agentury Thatcham Research specializující se na bezpečnost silničního provozu. „Byla to chyba řidiče nebo šlo o selhání systému? Aby se o tom dalo rozhodnout, musí automobilky umožnit přístup k důležitým jízdním datům.“
Asociace britských pojistitelů se domnívá, že výrobci aut by měli převzít zodpovědnost za pojistné plnění, pokud se prokáže, že vinu na nehodě nese automobil. Například Volvo se k tomu už u svých autonomních aut přihlásilo, a slíbilo, že v případě prokázání chyby systému všechny škody zaplatí.