Konec dieselů v USA se blíží

Mercedes_diesel

Mercedes_dieselMercedes i Volkswagen zvažují, zda v USA do budoucna vůbec nabízet dieselové motory, Audi s ním počítá jen pro jeden model.

 

 

Mercedes právě v USA prochází homologačním řízením na některé dieselové motory, ale zvažuje, že je v této zemi přestane nabízet úplně. Matthias Luehrs, viceprezident pro prodej Mercedes-Benz Cars, potvrdil serveru Autonews Europe, že řízení se kvůli přísnějším požadavkům agentury EPA pozdrželo. Firmě jde zejména o povolení prodeje šestiválcového dieselu pro model GLS350d, i některé další pro modelové řady GLC, GLE a C.
„Výhled do budoucna je nejistý. Děláme si právě v USA průzkum trhu, abychom zjistili, jak velký zájem o dieselové motory na americkém trhu bude,“ řekl Luehrs. „Musíme se rozhodnout, jestli má smysl tam diesely vůbec nabízet.“ Proto je v tuto chvíli ukončení prodeje těchto agregátů jen „teoretickou možností“. Výsledky průzkumu by měly být známy počátkem příštího roku.
Kdo už nehodlá v USA nabízet diesely, je značka Volkswagen. Potvrdil to tento týden její šéf Herbert Diess u příležitosti představení programu dalšího rozvoje značky TRANSFORM 2025+. Donedávna přitom diesely tvořily čtvrtinu prodejů značky v USA, emisní skandál ji ale bude stát nejméně 14,7 miliard dolarů na odškodnění spotřebitelů. I generální ředitel Volkswagen Group of America Hinrich Woebcken minulý týden prohlásil, že nevěří tomu, že se „diesely vrátí na americký trh v takovém rozsahu, v jakém jsme byli zvyklí“. Důvodem jsou stále se zpřísňující emisní normy.
Naopak Audi bude podle serveru Autonews Europe a agentury Reuters zkoušet jeden vůz s dieselovým agregátem nabízet, a to Q7.