Paříž, Madrid, Atény a Mexico City chystají zákaz dieselů

Paris

ParisČtyři světové metropole se podle serveru Autocar chystají do roku 2025 zakázat na svém území jízdu aut s dieselovým motorem.

 

 

K plánu se zavázali starostové uvedených měst na právě pořádaném summitu starostů 40 velkých světových měst, který se koná v Mexico City. Zároveň slíbili podporu ekologických vozů a zlepšování infrastruktury pro pěší a cyklisty.
„Starostové už musí dělat něco s tím, že změna klimatu je jednou z největších výzev, kterým čelíme,“ prohlásil starosta Paříže Anne Hidalgo. „Znečišťování ovzduší vyžaduje ráznou akci a my vyzýváme výrobce automobilů a autobusů, aby se k nám přidali.“
Světoví starostové si ale na rozdíl třeba od pražského magistrátu, který zavedl modré zóny, ale žádná jiná opatření pro zlepšení dopravy neudělal, snad uvědomují, že pouhé zákazy nejsou tím pravým řešením. Miguel Ángel Mancera, starosta Mexico City, řekl, že do roku 2025 posílí městskou hromadnou dopravu – autobusy a metro – a bude investovat do infrastruktury pro cyklisty.
Některá města či státy jdou ve svých úvahách ještě dál. Například všech šestnáct německých států vyjádřilo nedávno svůj záměr zakázat nejen naftové, ale i benzinové motory do roku 2030. Alternativou se mají stát elektromobily a hybridy. Německo si klade za cíl, aby do roku 2019 jezdilo po jeho silnicích 300 000 takových aut, o rok později už půl milionu. Londýnský starosta Sadiq Khan už také vyjádřil záměr zakázat dieselová vozidla v hlavním městě Velké Británie do roku 2025.

Copyright: delcreations / 123RF Stock Photo