Budoucnost sdílených aut začne Octavia a Rapid v Moskvě

Moia_1

Moia_1Třináctá značka koncernu Volkswagen MOIA se bude starat o „udržitelnou mobilitu“. Bude zastřešovat služby, kterým VW do budoucna věří: mobilitu na vyžádání a sdílení aut.

 

 

Volkswagen věří na rozvoj nových technologií v užívání a provozu vozidel – sdílení aut, elektromobilitu a ve vzdálenější budoucnosti i autonomní jízdu. Vytvořil proto novou značku MOIA, která by všechny tyto trendy měla využít a v roce 2025 dělat podstatnou část příjmů celého koncernu.
„Moia nám do budoucna pomůže nabídnout zákazníkům mnohem širší nabídku služeb než dnes. Jedním z trendů, který sledujeme, je ten, že ne každý bude chtít v budoucnu vlastnit automobil. My ale budeme umět pomoct každému zákazníkovi,“ řekl šéf koncernu Matthias Müller.
Moia_2Nová firma bude mít sídlo v Berlíně, ale důležitým městem pro ni bude i Hamburk. Právě s ním totiž Volkswagen uzavřel tříletou partnerskou smlouvu na projekt, který by měl zkoumat, jak udělat dopravu ve městech bezpečnější, spolehlivější, účinnější a šetrnější k životnímu prostředí. MOIA bude využívat znalosti a zdroje všech ostatních 12 koncernových značek.
Jedním z prvních projektů by měl být rozvoj konkurenta taxislužby Uber, firmy Gett, do které loni Volkswagen investoval 300 milionů dolarů. Původně izraelská firma je nyní aktivní už ve více než stovce měst převážně v Evropě, ale i v New Yorku, jejím prostřednictvím lze plánovat a sdílet auta. „Společně s Gett už máme jasně definovanou strategii pro expanzi nejen v Evropě,“ řekl nový šéf MOIA Ole Harms. „Tři značky koncernu VW připravily atraktivní balíčky nabídek pro řidiče Gett na rychle rostoucím trhu v Moskvě. Další trhy budou brzy následovat.“ V Moskvě budou v nabídce modely Volkswagen Polo sedan, Jetta, Škoda Rapid a Octavia.
Dalším záměrem je projekt elektrické kyvadlové dopravy, pro který by mohla být využita elektrická dodávka, jejíž koncept Budd-E představil Volkswagen před rokem.