Octavia je nejprodávanějším modelem v pěti zemích Evropy, Golf je ale lepší

Skoda_Octavia

Skoda_OctaviaKteré modely byly v loňském roce nejprodávanější v jednotlivých zemích Evropy? Nejčastěji se opakují jména Volkswagen Golf a Škoda Octavia.

 

Celkem bylo v celé Evropě loni nově registrováno 15 131 719 osobních aut, což je maximum za posledních devět let. Nejvíc rostly prodeje vozů SUV, a to o 21,4 % na loňských 3,9 milionů kusů a dělají už celou čtvrtinu všech nových evropských aut.
Mezi nejprodávanějšími modely se ale zatím stále drží především klasické hatchbacky a kombíky. Nejčastěji se na první místo vyhoupl Volkswagen Golf, a to i přesto, že jeho prodeje meziročně klesly o 7,8 procenta. Byl nejprodávanějším v Rakousku, Belgii, Německu, Lucembursku, Nizozemsku, Norsku a Švédsku. Úspěšná byla i Škoda Octavia, která triumfovala loni nejen v Česku, ale i v Estonsku, Finsku, Polsku a Švýcarsku. V řadě zemí skončila na druhém místě – například v Rakousku, Maďarsku, Lotyšsku, Srbsku nebo na Slovensku. Tři země pro sebe získal Renault Clio (Francie, Portugalsko, Slovinsko), dvě Nissan Qashqai (Chorvatsko a Lotyšsko). Zajímavými vítězi jsou Suzuki Vitara v Maďarsku a Fiat 500L v Srbsku.