25 000 Britů chce soudně získat od VW odškodnění za Dieselgate

VW_TDI_motor

VW_TDI_motorUž na 25 000 vzrostl seznam Britů, kteří se hromadnou žalobou chtějí domoct odškodného 3000 liber (necelých 100 tisíc korun) od Volkswagenu v souvislosti s aférou Dieselgate.

 

Soud má o žalobě, kterou jménem zákazníků podala právnická firma Harcus Sinclair, začít rozhodovat dnes. Počet lidí, kteří se cítí poškozeni manipulacemi s emisemi vozů VW, prudce narostl, začátkem ledna se jich k žalobě připojilo jenom 10 tisíc. Číslo je to ale stále nízké vzhledem k tomu, že problém se týká zhruba 1,2 milionu vozů Volkswagen, Audi, Seat a Škoda, které byly Británii prodány mezi lety v 2009 až 2015. Pokud by koncern musel odškodnit všechny, vyšlo by ho to na 3,6 miliardy liber (přes 114 miliard korun).
Damon Parker, který má u Harcus Sinclair tento spor na starosti, uvedl, že pokud VW uvedl své zákazníky v omyl, „měl by být potrestán, aby se něco podobného nemohlo opakovat“. Koncern VW se k záležitosti slíbil vyjádřit až po rozhodnutí soudu, už dříve však řekl, že se proti žalobě hodlá důrazně bránit.
V USA bude emisní problém stát VW zhruba 10,2 miliardy dolarů (asi 243 miliard korun) na pokutách a odškodném.