Řidiči dieselových aut budou mít dražší parkovné

Parking

ParkingRadnice v britském Westminsteru se rozhodla účtovat řidičům dieselových aut o 50 % vyšší sazby za parkovné než majitelům benzinových vozů.

 

Tato londýnská čtvrť se tak stane prvním místem ve Velké Británii, která k podobnému kroku přistoupí. Majitelům dieselů bude účtovat o 4 pence za minutu vyšší parkovné, tedy 4,8 liber za hodinu. Benzinová auta platí polovinu. Změna bude platit od 3. dubna letošního roku. Zvýšení se ale bude týkat pouze návštěvníků, ceny za parkování pro rezidenty se nezmění.
Důvodem je odradit řidiče dieselů, aby do Westminsteru jezdili, od čehož si městská část Londýna slibuje zlepšení životního prostředí. Vybrané peníze navíc chce investovat do projektů ekologické dopravy.
Proti tomuto opatření protestuje například sdružení FairFuelUK. Jeho zakladatel Howard Cox řekl, že rozhodnutí městské rady je „bezohledným a chamtivým ždímáním peněz od těžce pracujících motoristů“. „FairFuelUK už dlouho volá po systému, který by umožnil lidem vyměnit své dieselové vozy starší sedmi let za ekologičtější. Místo toho jsme svědky dalšího sobeckého zdanění a trestání řidičů včetně turistů,“ řekl.