Mercedes chystá pět nových SUV včetně luxusního Maybachu

Mercedes chystá razantní obměnu svých vozů SUV. Odstartuje ji v roce 2019 nová generace GLA a brzy poté budou následovat další čtyři nové modely.

 

GLA dostalo letos mírný facelift, na rok 2019 se ale chystá jeho zcela nová generace na podvozku třídy A, která bude mít premiéru příští rok. Oba vozy budou postaveny na upravené platformě MFA2, která by měla mít delší rozvor i širší rozchod kol a nabídne tak víc prostoru v kabině. GLA, soupeř třeba pro nové Audi Q2, zůstane nejmenším SUV modelem Mercedesu, nic pod ním se zatím nechystá. Pod kapotou by se měla objevit mimo jiné zcela nová generace dvoulitrových čtyřválcových turbodieselů. Kromě nového interiéru ve stylu aktuálního Mercedesu třídy E dostane GLA zřejmě i funkci semiautonomního řízení.   
GLA ale bude představovat jen začátek velké SUV ofenzivy Mercedesu. Následovat bude velmi očekávaná nová třída GLB, vycházející z legendárního modelu G. Novinka bude hranatá, ale v moderním vzhledu a nabídne možnost až sedmi sedaček uvnitř. Přepracování by se měla dočkat i samotná třída G.
Současně s GLA, ale možná už v příštím roce, bude mít premiéru nová generace GLE, jejíž aktuální podoba je přepracovanou třídou M z roku 2011. Novinka, která nabídne i šestiválce pod kapotou, bude kompletně novou řadou vycházející z techniky třídy E.
Nejluxusnější SUV v nabídce ale neponese značku Mercedes-Benz, ale Maybach. Jeho přípravy potvrdil nedávno šéf koncernu Dieter Zetsche. Nepůjde ale zřejmě o klasické SUV, ale spíše o populární crossover mezi SUV a kupé.