Dopravním zácpám zamezí jen 5 % autonomních aut

Výzkum a praktický test vědců z University of Illinois ukazuje, že dopravní zácpy může výrazně omezit jen několik autonomních vozidel začleněných do provozu.

 

Stojící kolony na dálnici jsou noční můrou každého, kdo se musí vydat do rizikových míst, kde takové dopravní zácpy pravidelně vznikají. Výrobci aut slibují, že budoucí autonomní vozy tento problém vyřeší, protože pojedou všechny konstantní rychlostí a nebudou bourat. Vědci z americké univerzity v Illinois a tvrdí, že výrazného zlepšení dosáhne už pouhých několik samořiditelných aut začleněných do normálního provozu. Podle nich stačí jen pět procent robotických vozů.
Na zkušební dráze v Arizoně nechali jezdit zhruba dvacítku vozů na kruhové dráze. Obvykle by se za chvíli začala tvořit kolona. Mezi běžné řidiče ale vědci pustili jeden autonomní vůz, který měl za úkol udržovat stále průměrnou rychlost. A dopravní problémy nenastaly.
Bude trvat možná ještě desítky let, než bude celý provoz na silnicích plně autonomní, ale zajímavé je, že přínos takové technologie by mohl být vidět mnohem dříve.

Čtěte také: Doba autonomních vozidel přijde v roce 2021