Stát chce podpořit elektromobily, zatím ne dotacemi

Prozatím rozumnou formu podpory elektromobility se chystá realizovat český stát. Elektromobily by měly dostat výhody v provozu, ale nikoli dotace na pořízení.

 

Podle zprávy ČTK chystá vláda sérii opatření na podporu elektromobilů. Navrhuje, aby nemusely platit dálniční známky či registrační poplatky a měly bezplatný vjezd do center měst. Mezi návrhy je také možnost zrychleného odepisování pro podnikatele nebo možnost kombinace dotace na pořízení s operativním leasingem. Opatření vyplývají z vládního Akčního plánu o budoucnosti automobilového průmyslu ČR, který je v meziresortním připomínkovém řízení. Schvalovat by jej měla ještě současná vláda během září.
„O možnosti zrychleného odepisování elektromobilů akční plán uvažuje v letech 2019 až 2025, již do konce letošního roku by pak mohla být zavedena barevně odlišená registrační značka pro elektromobily, která by jim umožnila vjezd do center měst nebo využití vyhrazených jízdních pruhů pro MHD. V příštím roce by mělo ministerstvo dopravy zavést osvobození elektrických aut od správního poplatku 800 Kč za registraci a dálničního poplatku, který je v současnosti 1500 Kč ročně,“ uvádí zpráva ČTK.
Stát už před časem vyhlásil dotační program na nákup elektromobilů pro státní a obecní subjekty, masivní dotace pro veřejnost ale zatím v plánu nejsou.